Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bio u Gazi

Ban Ki-moon: Srce me boli, ne mogu opisati što sam vidio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon u utorak se sam osvjedočio u razmjere razaranja u Pojasu Gaze i najavio dolazak prve pošiljke građevinskog materijala za obnovu za koju su donatori obećali dati 5,4 milijarde dolara.

"Srce me boli", rekao je glavni tajnik tijekom prvog posjeta Pojasu Gaze nakon rata u srpnju i u kolovozu, "razmjeri razaranja koje sam odvdje vidio ne daju se opisati".

Pročitajte i ovo Izraelsko bombardiranje palestinskog grada Khan Yunisa Deseci mrtvih Izrael napao sigurnu zonu, bombardiran i vrtić: "Djeca su tek zaspala i odjednom je počelo" Ilustracija UNRWA Dio Zapada privremeno prestaje financirati UN-ovu agenciju za pomoć u Gazi, zaposlenici im umiješani u napad na Izrael?

Ban se u razmjere katastrofe uvjerio u Chejaiyji čim je prešao kontrolnu točku između Izraela i Pojasa Gaze.

Glavni tajnik i njegovo izaslanstvo vozili su se u bijelim džipovima s oznakom "UN" pokraj blokova zgrada razorenih u bombardiranju te četvrti na istoku grada Gaze, samo nekoliko kilometara od granice s Izraelom. Pri prolasku su ih pozdravljali Palestinci kojih je nekoliko stotina tisuća izbjeglo pred ratom.

Ban je za kratkog posjeta obišao područja koja je Izrael žestoko bombardirao tijekom 50-dnevnog rata u kojem je poginulo više od 2100 Palestinaca, većinom civila. U tom je sukobu od Hamasovih raketa poginulo i 67 izraelskih vojnika i šest civila.

Evo koliko će Hrvatska donirati za obnovu Gaze

"Razaranje koje sam vidio dolazeći u Gazu je nezamislivo i teško da se može opisati....srce me boli", rekao je prvi čovjek Ujedinjenih naroda, ocijenivši da je stanje puno gore nego ono kojem je svjedočio nakon posljednjeg rata u Gazi 2008.

Ban je kazao da u Gazu dolazi s "porukom nade" nakon donatorske konferencije koja je u nedjelju održana u Kairu i na kojoj je međunarodna zajednica obećala 5,4 milijarde dolara pomoći.

Ban Ki-moon je dodao da je Izrael dopustio prolaz prve pošiljke građevinskog materijala koju su još prije sukoba blokirali Izrael i Egipat.

U Gazi, području dugom 40 kilometara i širokom 10 kilometara živi oko 1,8 milijuna Palestinaca. Procjenjuje se da je u toj enklavi teško oštećeno ili potpuno uništeno oko 20.000 kuća, a velika šteta nanesena je i glavnoj infrastrukturi. Izvođači radova tvrde da će obnova trajati godinama.

Bez tog materijala Palestinci ne mogu pristupiti obnovi, ali Izrael želi jamstva da se on neće zloupotrijebiti za prizvodnju oružja i za kopanje tunela čije je uništenje bilo među glavnim ciljevima izraelske ofenzive.

Po ugovoru iz rujna, UN će paziti da se uvezena građa iskoristi u civilne svrhe.

Ban je pozvao Izraelce i Palestince da nastave mirovne pregovore i počnu rješavati glavne uzroke sukoba. U protivnom je nastavak neprijateljstva "nažalost samo pitanje vremena".

Glavni tajnik se sastao s ministrima u palestinskoj vladi nacionalnog jedinstva koja se nedavno ponovo učvrstila u Pojasu Gaze nakon sedmogodišnje vladavine Hamasa.

Na konferenciji u Kairu, koju su organizirale egipatska i norveška vlada, sudjelovala je i potpredsjednica hrvatske vlade Vesna Pusić, koja je kazala da je cilj konferencije potaknuti trajno mirovno rješenje na Bliskom istoku uspostavom dviju država, Izraela i Palestine.

Ministrica vanjskih poslova također je najavila da će Hrvatska za obnovu Gaze kroz razne projekte u sljedećem četverogodišnjem razdoblju donirati oko milijun i tristo tisuća dolara. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene