Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Olakšanje je što više ništa ne otkucava

Mjesecima dijelili dom s neeksplodiranom bombom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovu obitelj mnogi su nazivali neodgovornom, ali oni nisu imali gdje otići. 18 članova, među kojima je najmlađa djevojčica (2), sedam je mjeseci živjelo s tri metra dugom prijetnjom njima i svima oko njih.

Kada se obitelj Nassir napokon, nakon više od sedam mjeseci, riješila neželjene stavke u kućanstvu uslijedilo je slavlje. Neeksplodirana, tri metra duga i više od tonu teška bomba koju je isporučio izraelski ratni avion bila je tema razgovora u četvrti Gaze Beit Hanoun.

Pročitajte i ovo Automobil u kojem su ubijeni sinovi vođe Hamasa - 3 Ubijena i četiri unuka Izrael tvrdi: Amir, Mohamad i Hazem ubijeni su jer su bili borci, a ne zato što su sinovi vođe Hamasa Daniel Hagari Novogodišnje obraćanje Glasnogovornik izraelske vojske poručio: "Rat između nas i Hamas trajat će cijelu 2024. godine"

Ova obitelj bila je samo jedna od njih 40 koje su dijelile svoje prebivalište s eksplozivnim napravama jer nisu imali gdje drugdje živjeti.

'Srce me boli, ne mogu opisati što sam vidio'

Od rata prošlo ljeto malo se toga rekonstruiralo. Dio škola vraćen je obrazovnom sustavu, ali u ostalima i dalje žive beskućnici, piše Independent.

18 članova obitelji Nassir, među kojima je najmlađa djevojčica (2), a najstariji djed (64), živi u kući s masivnom rupom u podu dnevne sobe. Veliko je olakšanje to što više ništa ne otkucava ispod poda, ne samo za obitelj Nassir nego i za sve koji žive u njihovoj blizini.

'Kad smo se vratili kući u kolovozu prošle godine mnogi su nas optuživali da smo neodgovorni, ali sam ih pitao što da napravimo, gdje da živimo', priča Fadel Nassir (41).

Bili su zabrinuti

Državni službenik koje je zaposlio Fatah ne može raditi u Gazi koju nadzire Hamas, ali i dalje prima plaću. No, nakon što plati sve dugove ostaje mu premalo da bi mogao iznajmljivati sigurniji dom. Cijene najma su skočile s 200 dolara mjesečno na 600 dolara.

'Naravno da smo cijelo vrijeme bili zabrinuti. Odlazili smo vlastima mnogo puta i na kraju su nas poslali Ahmedu koji je stručnjak u tim stvarima', priča Fadel.

Ahmed Miat, čiji je tim izvukao bombu, iskustvo je stekao u Njemačkoj. Tamo je pohađao kratki opći inženjerski smjer i praktički je samouk kada je u pitanju odstranjivanje bombi. Mnogo toga naučio je na internetu.

Obnova Gaze stajat će 7,8 milijarda dolara!

Već je dva kućanstva učinio sigurnima, a pred njim je još duga lista čekanja. Svaki projekt košta 5000 dolara. Treba platiti 18 radnika i troškove najma opreme. Novac dolazi iz njegovog vlastitog džepa.

'Ako trebam svoj novac potrošiti na pomaganje drugim ljudima to ću i raditi dok mogu', rekao je. Trebalo im je 13 dana da izgrade tunel ispod kuće za izvlačenje bombe.

Uništeno 100 tisuća domova

Al-Aqsa TV koju vodi Hamas željela je snimati uklanjanje eksplozivne naprave, ali Miat to nije dopustio. 'Da su to učinili, Hamas bi preuzeo zasluge. 'Zašto im dopustiti da naprave to kada su toliko malo pomogli', objasnio je svoje razloge.

Tijekom rata uništeno je ili teško oštećeno više od 100 tisuća domova, a 40 tisuća ljudi i dalje je bez krova nad glavom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene