Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultat Karzaija pao ispod 50 posto

Preokret u Afganistanu: Ipak 2. krug predsjedničkih izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Afganistanu će se ipak održati drugi krug predsjedničkih izbora, pošto je Neovisno izborno povjerenstvo (IEC) u utorak objavilo kako je zbog nepravilnosti u prvom krugu poništilo velik broj biračkih listića, zbog čega je rezultat dosadašnjeg predsjednika Hamida Karzaija pao ispod 50 posto glasova, nužnih za pobjedu u prvom krugu, objavile su svjetske agencije.

Izborno povjerenstvo u neslužbenim je rezultatima Karzaiju davalo 54,6 posto glasova, ali je prije objave konačnih rezultata moralo čekati zaključke istraga o informacijama o grubim povredama izbornog procesa, koje su bile u nadležnosti Povjerenstva za izborne pritužbe (ECC), tijela pod pokroviteljstvom UN. ECC je svoje zaključke, u kojima zbog utvrđenih nepravilnosti određuje poništenje velikog broja listića, IEC-u predao u ponedjeljak navečer, pa je izborno povjerenstvo konačne rezultate objavilo točno dva mjeseca nakon prvog kruga izbora, održanog 20. kolovoza. IEC službeno nije priopćio o kojem je broju poništenih listića riječ, ali izvori bliski ECC-u otkrili su da je riječ o više od milijun listića.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šerijatski zakon Tisuće ljudi na stadionu gledalo javnu egzekuciju u režiji talibana Ilustracija Uzrok nesreće nije poznat Tragedija u Afganistanu: Pao zrakoplov koji je letio za Moskvu

Službeni konačni rezultati pokazali su da je Karzai nakon poništenih listića dobio tek 49,67 posto glasova. Budući da je prema afganistanskom Ustavu za pobjedu potrebno dobiti najmanje 50 posto glasova, 7. studenog će se morati održati drugi krug izbora u kojem će se Karzaiu suprotstaviti bivši ministar vanjskih poslova Abdulah Abdulah. 'Predsjednik Karzai dobio je 49,67 posto glasova. O rezultatu dr. Abdulaha ne mogu ništa reći. Objavit ćemo ga na sutrašnjoj konferenciji za novinare', izjavio je glasnogovornik IEC-a Nur Mohamad Nur. 'Bit će potreban drugi krug izbora i on će se održati 7. studenog', dodao je Nur. Prema zakonu, drugi se krug izbora mora održati u roku od 14 dana od objave konačnih rezultata prvog kruga.

Tom odlukom okončano je dvomjesečno razdoblje političke nestabilnosti u Afganistanu, tijekom kojeg su s brojnih strana dolazile informacije o velikim prijevarama u prvom krugu izbora i otpor neslužbenim rezultatima, po kojima je Karzai ostao na položaju predsjednika države. Hamid Karzai dugo je odbacivao mogućnost održavanja drugog kruga izbora, ali je proteklih dana, pod međunarodnim pritiskom, jako ublažio stajališta i u utorak je prihvatio odluku izbornog povjerenstva.

'Smatramo odluku IEC-a legitimnom, zakonitom i utemeljenom na Ustavu te napretkom prema demokraciji', rekao je Karzai na konferenciji za novinare u Kabulu, pozvavši Afganistance da u velikom broju izađu na izbore. S održavanjem drugog kruga izbora 7. studenog suglasio se i Karzaijev protukandidat Abdulah.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene