Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zastupnik Narodne stranke 'Radom za boljitak' (NSRzB) u skupštini Zeničko-dobojske županije u Federaciji Bosne i Hercegovie Zoro Ivanković pretučen je u Zenici a policija traga za počiniteljima kako bi utvrdila motive napada, prenose mediji u BiH.


Glsnogovornica MUP-a Zeničko-dobojske županije Aldina Ahmić potvrdila je kako je Ivanković prijavio napad te kako je obavljen očevid. Napadači su Ivankovića sačekali u mraku ispred ulaza zgrade u kojoj živi prije dva dana, prebacili mu jaknu preko glave i potom ga oborili na tlo i udarali nogama.

Vezani članci Predsjednik Zoran Milanović Milanović o stravičnim ubojstvima: "Nasilni muškarci u određenoj dobi postaju opasni za sebe i svoju okolinu, kad polude, osjećaju se frustrirano..." Željko Komšić Žestok govor Komšića u UN-u: Hrvatsku i Srbiju optužio za nastavak ratnih politika

>> Lijanovići zbog izmjena ustava prijete blokadom cesta

Sam Ivanković nije želio komentirati ovaj napad, no mediji navode kako je moguće da je pozadina politička i da je napad povezan s ishodom prošlotjednog glasovanja za zastupnike u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Zeničko-dobojske županije. Na čudan način tada je tajnim glasovanjem za hrvatskog zastupnika u Domu naroda federalnog parlamenta umjesto kandidata NSRzB izabran kandidat HDZ BiH iako ta stranka ima manje zastupnika u županijskoj skupštini.

Zaokružio ime kandidata protivničke stranke

Prema ishodu glasovanja, jedan od zastupnika NSRzB zapravo je zaokružio ime kandidata protivničke stranke a time je ujedno zakomplicirao uspostavu vladajuće većine kakvu su u zakonodavnim tijelima Federacije biH planirale Socijaldemokratska partija BiH (SDP), Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska stranka prava (HSP) i NSRzB.

Za uspostavu vlasti u tom entitetu koalicija četiri stranke mora osigurati barem trećinu zastupničkih mjesta u klubu hrvatskih zastupnika u Domu naroda, jer bi time onemogućila HDZ BiH i HDZ 1990. da primjenom veta blokiraju donošenje zakona. Pri konstituiranju hrvatskog kluba u Domu naroda ključno je bilo upravo mjesto koje je u konačnici dobio kandidat HDZ BiH Ivo Tadić a ne kandidat NSRzB Igor Matanović.

S obzirom na Matanovićevu kandidaturu, pretpostavlja se kako je glas kandidatu HDZ BiH dao ili napadnuti Ivanković ili njegov stranački kolega Toni Pendić. Zoro Ivanković vlasnik je auto-škole u Zenici i prije izbora za zastupnika NSRzB u skupštini Zeničko-dobojske županije nije bio politički angažiran. (Hina)