Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Watergate

Preminuo W. Mark Felt, tzv. 'Duboko grlo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
W. Mark Felt, poznat pod nazivom 'Duboko grlo' u aferi Watergate preminuo je jučer u 95. godini u svom domu u Santa Rosi, SAD, uslijed zatajenja srca.

On je 2005. godine priznao kako je bio izvor više od 400 priča objavljivanih u Washington Postu za vrijeme afere Watergate s početka 1970. Podsjećamo, afera je dovela do ostavke predsjednika Richarda Nixona 1974. godine, prenosi CNN.  

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Amerikanci na mukama Novinar koji je srušio Nixona: "Trumpova vladavina je u kaosu. Svi to vide osim njega" Slika nije dostupna Istaknuo se u istrazi Umro senator Howard Baker, ključna osoba u istrazi Watergatea

'Ponosan sam na sve što je Duboko grlo učinio', rekao je W. Mark Felt 2006. godine u svom prvom intervju nakon otkrivanja pravog identiteta.

Felt je bio pomoćni direktor FBI-a a njegova je upletenost u aferu Watergate koja je ostavila duboku trag u povijesti, započela 1972. godine nakon provale u urede demokratske stranke u Watergate hotelu. Naime, Felt je bio nezadovoljan uplitanjem državne administracije u istragu i zbog toga je postao novinarski doušnik. 

Tada novinari početnici u Washington Postu, Carl Bernstein i Bob Woodward objavljivali su članke o provali u urede stranke i zataškavanju iste. Obojica su zasluge otkrića pripisala Feltu, iako je kako kaže Berstein Felt bio teška osoba za intervjuiranje.

'Nije lako odavao informacije. Potvrdio je većinu stvari koje smo mi drugdje saznali. Nije odavao mnogo informacija, ali je njegova uloga bila u tome da nam potvrdi ono što znamo i uputi nas na pravi put', rekao je Carl Bernstein.

Kada su ga pitali smatra li da je učinio nešto loše odavajući informacije, rekao je: 'Mislio sam kako činim pravu stvar', naglašava W. Mark Felt.

Felt, nakon umirovljena 1973. godine imao je problema sa zakonom. Osuđen je jer je dopustio državnim agentima da ulaze i pretražuju stanove bez naloga u potrazi za osumnjičenim bombašima iz 1972. i 1973. godine. Na sudu je u njegovu korist svjedočio i bivši predsjednik Richard Nixon. 1981. godine pomilovao ga je predsjednik Ronald Regan.

'Želim da me se sjećaju kao državnog zaposlenika koji je dao sve od sebe kako bi pomogao svima', rekao je W. Mark Felt.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene