Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan od najpoznatijih pisaca znanstvene fantastike, Arthur C. Clarke, preminuo je u svom domu na Šri Lanki u 90. godini života uslijed respiratornih tegoba.


Povodom svog prošlogodišnjeg rođendana, ili kako ga je sam nazvao '90. kruženja oko Sunca', Clarke je izjavio kako unatoč svim svojim aktivnostima želi ostati zapamćen kao pisac znanstvene fantastike. 

Vezani članci V.S. Naipaul (Foto: AFP) Preminuo britanski književnik i nobelovac: "Bio je velik u svemu što je ostvario, a umro je okružen onima koje je volio'' Slika nije dostupna U 81. godini umro don Ivan Grubišić

Inače, Clarke će ostati zapamćen i kao radarski specijalist iz 2. svjetskog rata, čelnik Britanskog međuplanetarnog društva, istraživač podmorskog svijeta, idejni začetnik mnogih tehnoloških dostignuća te vitez britanske kraljevske stolice.

'Kad mi bi netko dao samo tri želje... Želio bih vidjeti neke dokaze o vanzemaljcima. Uvijek sam vjerovao da nismo sami u svemiru, ali i dalje čekam da nam se javi E.T. ili da mi da neki znak', rekao je tada Clarke.

Clarke je između ostalog zagovarao i odbacivanje nafte kao izvora energije. Želja mu je bila i da doživi mir na Šri Lanci gdje je živio posljednjih 50 godina i napisao više od 80 knjiga.