Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 90. godini

Preminula je ugledna srpska političarka i povjesničarka Latinka Perović: Protivila se Miloševićevoj politici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ugledna srbijanska povjesničarka i političarka Latinka Perović umrla je u utorak u Beogradu u 90. godini, objavili su beogradski mediji.

Sa samo 27 godina postala je predsjednicom Antifašističke fronte žena Srbije, a od 1968. do 1972. bila je tajnica Saveza komunista Srbije (SKS).

U to je vrijeme smatrana najutjecajnijom ženom u zemlji i jedinom koja svoju poziciju nije dobila udajom za moćnijeg muškarca, već zahvaljujući svojoj inteligenciji, sposobnosti i ambicijama, piše list Danas.

Josip Broz Tito smjenio ju je 1972. s pozicije tajnice SKS-a jer su njezina uvjerenja bila preliberalna. Nakon gušenja Hrvatskog proljeća 1971. i takozvane čistka srpskih liberala 1972., Perović je dala ostavku na sve partijske i državne dužnosti. 

S obnovom višestranačja u Srbiji ponovno se politički aktivirala, ali na diskretan način. Tijekom devedesetih godina, bila je među onima koji su se protivili politici Slobodana Miloševića. Bila je član Političkog savjeta Liberalno-demokratske partije (LDP) i Građanskog demokratskog foruma.

Pročitajte i ovo Srbi na sjevernom Kosovu blokirali ceste TENZIJE NA BALKANU U Beogradu se okupili prosvjednici, nose srpske i kosovske zastave te viču: "Kosovo je srce Srbije"

Posvetila se istraživanju i postala poznata kao stručnjak za srpsku povjest 19. stoljeća i za srpsku suvremenu povjest.

Godine 2015. objavila je knjigu "Dominantna i neželjena elita" o 13 srbijanskih političara od Dobrice Ćosića do Zorana Đinđića, ljudima različitih generacija koje, prema uredniku knjige Grujici Spasoviću, spaja ideja o Srbiji kao uređenoj demokratskoj državi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene