Latinka Perović
Latinka Perović Foto: Boris Scitar/Pixsell

Ugledna srbijanska povjesničarka i političarka Latinka Perović umrla je u utorak u Beogradu u 90. godini, objavili su beogradski mediji.


Sa samo 27 godina postala je predsjednicom Antifašističke fronte žena Srbije, a od 1968. do 1972. bila je tajnica Saveza komunista Srbije (SKS).

U to je vrijeme smatrana najutjecajnijom ženom u zemlji i jedinom koja svoju poziciju nije dobila udajom za moćnijeg muškarca, već zahvaljujući svojoj inteligenciji, sposobnosti i ambicijama, piše list Danas.

Josip Broz Tito smjenio ju je 1972. s pozicije tajnice SKS-a jer su njezina uvjerenja bila preliberalna. Nakon gušenja Hrvatskog proljeća 1971. i takozvane čistka srpskih liberala 1972., Perović je dala ostavku na sve partijske i državne dužnosti. 

S obnovom višestranačja u Srbiji ponovno se politički aktivirala, ali na diskretan način. Tijekom devedesetih godina, bila je među onima koji su se protivili politici Slobodana Miloševića. Bila je član Političkog savjeta Liberalno-demokratske partije (LDP) i Građanskog demokratskog foruma.

Srbi na sjevernom Kosovu blokirali ceste U Beogradu se okupili prosvjednici, nose srpske i kosovske zastave te viču: "Kosovo je srce Srbije"

Posvetila se istraživanju i postala poznata kao stručnjak za srpsku povjest 19. stoljeća i za srpsku suvremenu povjest.

Godine 2015. objavila je knjigu "Dominantna i neželjena elita" o 13 srbijanskih političara od Dobrice Ćosića do Zorana Đinđića, ljudima različitih generacija koje, prema uredniku knjige Grujici Spasoviću, spaja ideja o Srbiji kao uređenoj demokratskoj državi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju