Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Premijer Kaczynski ponovno 'ratuje' s Njemačkom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljski premijer Jaroslaw Kaczynski u subotu je ponovno zaratio protiv Njemačke krenuvši u verbalni napad kakav dosad nije viđen među susjednim zemljama Europske unije.

U razgovoru za dnevni list Dziennik premijer je optužio Njemačku da želi prisvojiti dio poljskog teritorija i da zlostavlja poljske useljenike.

Pročitajte i ovo Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..." Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Odgovarajući na primjedbu novinara Dziennika o pogoršanju odnosa s Njemačkom, Kaczynski je prebacio odgovornost na velikog susjeda nabrajajući cijeli niz pitanja.

- Je li Poljska ta koja ne želi potvrditi pravo vlasništva nad
trećinom njemačkog područja? Želi li Poljska mijenjati povijest kako bi dio odgovornosti s krivca prebacila na žrtvu?, zapitao je.

Premijer posebno optužuje Berlin da ništa ne poduzima protiv
djelovanja Preussische Treuhanda, male organizacije koju su utemeljili protjerani Nijemci i njihovi pravni sljednici, a traži povrat otete imovine koja je na sadašnjem poljskom području.
Do Drugog svjetskog rata trećina sadašnje Poljske bila je u sastavu Njemačke.

Premijer u razgovoru nije mogao, a da još jednom ne napadne prijedlog za izgradnju rusko-njemačkog plinovoda ispod Baltičkog mora u kojemu Poljska vidi mogućnost budućeg savezništva uperenog protiv nje.

Otkako je u jesen 2005. na vlast došla konzervativna desnica
Jaroslawa Kaczynskog i njegova brata blizanca Lecha, koji je izabran za predsjednika Republike, odnosi između Poljske i Njemačke naglo su se pogoršali.

Dok Poljska sve češće kritizira Njemačku, kancelarka Angela Merkel i njezina vlada sve češće pokazuju znakove dobre volje prema Poljskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene