Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Malo toga se promijenilo

Izvješće UN-a: Manje od polovine žena u svijetu nalazi se na tržištu rada, jednakost je gotovo nedostižna

Radnica, ilustracija
Radnica, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
Manje od polovine žena globalno nalazi se na tržištu rada, što pokazuje da su se rodne razlike vrlo malo izmijenile posljednjih 25 godina, objavio je u utorak UN.

Po izvješću World's Women 2020, manje od pola žena u radnoj dobi ima posao, za razliku od tri četvrtine muškaraca. Postotak žena na tržištu rada još je niži u južnoj i zapadnoj Aziji i sjevernoj Africi gdje radi manje od trideset posto žena.

Pročitajte i ovo Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici Zoran Milanović ogorčen postupkom vlade Milanović o glasanju protiv UN-ove rezolucije o Gazi: "Plenković je hrvatsku diplomaciju pretvorio u službu svojih poslušnika"

Pandemija koronavirusa vjerojatno će još dodatno pogoršati statistiku, a ekonomski potencijal žena dodatno je zauzdan neplaćenim radom u kućanstvu, na što one potroše tri puta više sati dnevno nego muškarci.

Žene zauzimaju 28 posto menadžerskih pozicija i 18 posto direktorskih položaja globalno, kaže izvješće. "Napredak prema ravnopravnoj podjeli moći i ravnopravnosti žena i dalje je nedostižan", rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

"Nijedna zemlja nije dosegla rodnu ravnopravnost, a kriza vezana uz covid-19 prijeti da će erodirati i ograničeni napredak koji je učinjen", dodao je.

Izvješće se od 1995. objavljuje svakih pet godina kako bi se dobio uvid u napredak na polju rodne ravnopravnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene