Radnica, ilustracija
Radnica, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr

Manje od polovine žena globalno nalazi se na tržištu rada, što pokazuje da su se rodne razlike vrlo malo izmijenile posljednjih 25 godina, objavio je u utorak UN.


Po izvješću World's Women 2020, manje od pola žena u radnoj dobi ima posao, za razliku od tri četvrtine muškaraca. Postotak žena na tržištu rada još je niži u južnoj i zapadnoj Aziji i sjevernoj Africi gdje radi manje od trideset posto žena.

Vezani članci Premijer Plenković i predsjednica Grabar-Kitarović (Foto: Robert Anic/Marko Lukunic/PIXSELL) Tko će održati govor pred Općom skupštinom UN-a? Predsjednica najavila odlazak, a iz Vlade poručuju da će još razgovarati Vlasnica automehaničarske radionice na radnom mjestu, ilustracija (Foto: AFP) Tek šest država u svijetu daje jednake šanse ženama i muškarcima. Pogledajte kako stoji Hrvatska

Pandemija koronavirusa vjerojatno će još dodatno pogoršati statistiku, a ekonomski potencijal žena dodatno je zauzdan neplaćenim radom u kućanstvu, na što one potroše tri puta više sati dnevno nego muškarci.

Žene zauzimaju 28 posto menadžerskih pozicija i 18 posto direktorskih položaja globalno, kaže izvješće. "Napredak prema ravnopravnoj podjeli moći i ravnopravnosti žena i dalje je nedostižan", rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

"Nijedna zemlja nije dosegla rodnu ravnopravnost, a kriza vezana uz covid-19 prijeti da će erodirati i ograničeni napredak koji je učinjen", dodao je.

Izvješće se od 1995. objavljuje svakih pet godina kako bi se dobio uvid u napredak na polju rodne ravnopravnosti.