Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prekinut devetodnevni štrajk u Francuskoj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je, nakon prekida štrajka djelatnika u javnom prijevozu, da je 'obećao i izvršio' reformu specijalnih režima mirovine u transportnom i energetskom sektoru.

'Mislim na sve koji su bili blokirani i zatočeni u prometu', rekao je predsjednik u govoru u Elizejskoj palači, nakon devet dana štrajka koji je zahvatio javne prijevoze.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura" Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu"

Štrajk su pokrenuli sindikati nezadovoljni ukidanjem mirovinskih povlastica za oko 500 tisuća radnika u transportnom i energetskom sektoru.

'Ta reforma je provedena jer je pravedna, potrebna i nije se mogla odgoditi', rekao je. 'Obećao sam ju i svoje sam obećanje izvršio', dodao je Sarkozy.

Rezolucije o mirovinskoj reformi, zbog koje je izbio socijalni sukob i štrajk, bit će objavljene za mjesec ili mjesec i pol, nakon pregovora, dodao je Sarkozy.

Danas se uglavnom redovno odvijao promet vlakovima, kao i u pariškom javnom prijevozu, premda neki čelnici sindikata tvrde da je riječ o 'suspenziji' štrajka, a ne i o njegovom završetku.

Hoće li se štrajk nastaviti ovisit će, kako se čini, o rezultatima
pregovora vlasti i sindikata koji su počeli u srijedu, a trebaju se nastaviti sljedećeg tjedna.

Vlada je najavila da ne namjerava odustati od ključnog elementa reforme, produženja trajanja radnog staža s 37,5 na 40 godina za ostvarenje pune mirovine, a zasad nije sigurno da će to sindikati prihvatiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene