Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utjecaj sankcija

Posljedice rata će se osjetiti i u Hrvatskoj: Janaf će uskoro obustaviti isporuku nafte Srbiji

Aktualno Galerija Marko Balen Marko Balen Foto: DNEVNIK.hr Omišalj - 1 Omišalj - 1 Foto: DNEVNIK.hr Omišalj - 2 Omišalj - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Omišalj - 3 Galerija 1/4 >>
Uskoro bi moglo doći do prekida isporuke sirove nafte Jadranskim naftovodom srbijanskoj kompaniji NIS, zbog sankcija Europske unije ruskim kompanijama. Ugovor o transportu sirove nafte potpisan je na godinu dana.

"Ukoliko ne dođe do promjene što se tiče europskih sankcija, 15. svibnja bit će prekinuta isporuka nafte za srpski NIS, a razlog tomu je što je većinski vlasnik srpske tvrtke ruska kompanija Gazprom Neft koja se nalazi na sankcijskoj listi Europske unije.

U Srbiji se nadaju da do toga neće doći. Njihovo ministarstvo energetike radi alternativne planove kako dobiti naftu drugim putevima.

Prekid isporuke bit će na snazi sve do ukidanja sankcija. Tako će nažalost posljedice rata u Ukrajini osjetiti i naša državna kompanija, koja ne posluje izravno na ruskom tržištu, no posredno na njeno poslovanje utječu sankcije.

Uključuju zabranu svih transakcija s određenim državnim poduzećima, pri čemu je na popisu objavljenom u službenom glasilu EU-a, među desetak državnih poduzeća naveden i Gazprom Neft.

Sa Zagrebačke burze kažu da ovaj prekid neće utjecati na financijski položaj i poslovanje u ovoj godini'', izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZA LAŽNI ISKAZ Kovačević prijavio člana Uprave JANAF-a Veselicu. On mu poručio: ''Moj iskaz će cijela Hrvatska čuti na suđenju"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna dotok novca doveden u pitanje Bili su magnet superjahtama i turistima, a sada je sve stalo: "Sviđaju nam se Rusi i ovisimo o njima"

Poslao je Janafu upit, a oni su ga uputili na Zagrebačku burzu. Balen ističe da u Omišu i danas tanker iskrcava naftu, tako da Srbija nije jedini korisnik Jadranskog naftovoda.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene