Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Olli Rehn

'Preduvjet za srbijansku kandidaturu uspješna provedba SSP-a'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenik za proširenje EU-a Olli Rehn izjavio je u četvrtak u Beogradu kako EU mora dobiti uvjerljive dokaze da se Prijelazni sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom uspješno primjenjuju, kako bi pozitivno ocijenio zahtjev za kandidaturom koji Srbija kani uskoro podnijeti te je najavio mogućnost gospodarske pomoći Srbiji u prevladavanju krize.

'U vezi s tim zahtjevom ja vodim računa o tehničkim pojedinostima cijeloga procesa. Moramo dobitii uvjerljive dokaze da se Prijelazni sporazum i SSP u Srbiji uspješno provode', kazao je Rehn na tiskovnoj konferenciji nakon razgovora sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna EU će poštivati odluku birača, ali o njima ovisi brzina približavanja Slika nije dostupna Rupel se sastao s Jeremićem

Komentirajući srbijanske prijedloge o posebnoj misiji EU-a koja bi se došla u Beograd uvjeriti u napredak Srbije u suradnji s Međunarodnim sudom u Haagu (ICTY), Rehn je kazao da 'o toj temi trebaju razgovarati EU, zemlje članice i Vijeće ministara', a da 'glavni tužitelj ICTY-ja Serge Brammertz treba ocijeniti kvalitetu i stupanj te suradnje'. Dodao je da treba realno procijeniti kakva bi mogla biti korist od takva postupka.

Povjerenik EU-a za proširenje kazao je također da EU čini sve kako bi suzbio recesiju te da se provodi program gospodarskog oporavka, dodavši da se razmatra i prijedlog potpore Srbiji kako bi lakše prevladala krizu. 'U vrijeme gospodarske krize EU razmatra prijedlog proračunske potpore kako bi pomogla Srbiji da prevlada krizu', objasnio je.

Po Rehnovim riječima 2009. mogle bi biti ukinute vize za građane Srbije koji žele putovati u zemlje EU. 'Ako uspije borba protiv kriminala i korupcije, mogli bismo se odlučiti na taj velik korak naprijed te uspostaviti slobodan vizni režim. U tome u potpunosti podupiremo Srbiju i radeći zajedno mogli bismo to ostvariti. To bi bila velika pobjeda Srbije na putu prema europskim integracijama', istaknuo je Rehn. Odao je priznanje Srbiji na postignutu stupnju demokratskog razvoja i stabilnosti, istaknuvši kako Srbija 'čvrsto stoji na europskom putu'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene