Nicolas Maduro (Foto: AFP)
Nicolas Maduro (Foto: AFP) Foto: Afp

Elektroenergetski sustavi u Venezueli na meti je drugog cyber napada, izjavio je predsjednik Nicolas Maduro. Caracas je optužio SAD za "sabotažu", dok američki dužnosnici krive lokalnu korupciju i loše upravljanje.


Nakon kvara u hidroelektrani Guri u četvrtak navečer, zbog čega je veći dio zemlje ostao bez struje, venezuelanske vlasti uspjele su vratiti električnu energiju u većini države, piše RT.

Vezani članci Buenos Aires (Foto:AFP) Argentina i Urugvaj nakon cijele nedjelje bez struje više nisu u mraku Zoran Marinović (Foto: Dnevnik.hr) Suradnik Nove TV o situaciji u Venezueli: "Kolaps i katastrofa! Ljudi kopaju po smeću, nema vode, struje, lijekova..."

Međutim, u subotu je Venezuela primila još jedan udarac, a mnogi su ponovno ostali bez napajanja, kazao je predsjednik te zemlje Nicholas Maduro.

Nepotvrđeni izvještaji pokazuju da je 95 posto zemlje po drugi put ostalo bez električne energije.

Podsjetimo, zbog prekida opskrbe električnom energijom paralizirane su zračne luke, letovi su otkazani, rad bolnica je otežan, granice su zatvorene, a ulice puste. Zatvorene su banke, stanovnici ne mogu podignuti novac, prekinute su telefonske linije i internet, kao i opskrba vodom u zgradama.

Prema lokalnom tisku, pogođene su 22 od 23 države te zemlje, kao i glavni grad. Nestašice struje uobičajene su u Venezueli. I premda su vrlo česte na zapadu zemlje, u Caracasu su rijetke.

Zbog toga su dvojica suparničkih čelnika Venezuele Nicolas Maduro i Juan Guaidó pozvali su svoje pristaše da u subotu iziđu na ulice, uzajamno se optužujući za stanje u zemlji izazvano nestašicom struje.