Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob na relaciji Berlusconi - Fini

'Predsjednik parlamenta mora otići'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski premijer Silvio Berlusconi zatražit će od predsjednika države Giorgija Napolitana da s dužnosti predsjednika zastupničkog doma parlamenta smijeni njegova dojučerašnjeg saveznika Gianfranca Finija, javljaju svjetske agencije.

Berlusconijev koalicijski partner Umberto Bossi, čelnik Sjeverne lige, pred novinarima je kasno navečer u ponedjeljak najavio takav potez. 'Odlučili smo zatražiti hitan prijem kod predsjednika države i u ime vlade predati mu zahtjev za smjenom predsjednika parlamenta', rekao je Bossi nakon sastanka s Berlusconijem u njegovoj rezidenciji.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? ChatGPT Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? Evo što kaže umjetna inteligencija...

Sukob između Berlusconija i Finija traje dulje vrijeme. U srpnju je Fini izbačen iz vladajuće stranke Narod slobode, a potom je osnovao frakciju 'Budućnost i sloboda za Italiju' kojoj su prišla 34 zastupnika i desetero senatora, čime je Berlusconijeva vlada ostala bez većine u parlamentu, piše AFP.

Kriza u odnosima dvojice donedavnih saveznika kulminirala je u nedjelju kada je Fini Berlusconijevu odluku da ga izbaci iz stranke nazvao 'staljinističkom' i zamjerio mu da vladu vodi kao obiteljsku tvrtku. Berlusconi je u priopćenju nakon sastanka s Bossijem takve izjave nazvao 'neprihvatljivima' i poručio da je time stranka Narod sloboda došla do svoga kraja. 'Takvo neprijateljsko ponašanje prema vladajućoj većini nije kompatibilno s položajem predsjednika parlamenta', rekao je premijer.

Fini predložio 'pakt'

No, u svom nedjeljnom 'neprijateljskom' govoru Fini je naznačio da nema namjeru rušiti vladu. Berlusconiju je predložio 'pakt' o provedbi ključnih reforma i zakona do kraja mandata ove vlade 2013. godine. S druge strane, Bossi se žestoko zalaže za raspisivanje novih izbora računajući, kako navodi Reuters, da će njegova stranka i dalje ostati 'jezičac na vagi' za opstanak desnice na vlasti.

>> 'Berlusconi vodi vladu kao autokratski direktor'

>> Berlusconi raskinuo s Finijem, ustvrdio da će vlada preživjeti

Po posljednjim anketama, Berlusconijeva popularnost, iako u padu, bila bi dostatna za novu izbornu pobjedu, naročito i stoga jer mu izborni zakon ide na ruku. Berlusconi je budućnost svoje vlade vezao za prihvaćanje programa od pet točaka, pravosudne i fiskalne reforme, jačanja sigurnosnih mjera protiv imigranata, razvoja federalizma i jačanja pomoći siromašnijem Mezzogiornu (jugu zemlje). Te će mjere uskoro biti predmetom glasovanja u parlamentu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene