Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Polagano ubija stranku'

Berlusconi raskinuo s Finijem, ustvrdio da će vlada preživjeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski premijer Silvio Berlusconi raskinuo je sa svojim nekad najmoćnijim saveznikom Gianfrancom Finijem i pozvao ga da podnese ostavku na dužnost predsjednika donjeg doma parlamenta, što je Fini odbio.

Nakon mjeseci napetosti i otvorena neprijateljstva dvojice konzervativaca, Berlusconijeva stranka objavila je dokument kojim poziva Finija da odstupi, jer ‘polagano ubija’ stranku PDL (Narod slobode). Na konferenciji za novinare Berlusconi je rekao da raskid s Finijem neće utjecati na stabilnost njegove vlade iako Fini vjeruje da kontrolira glasove 50 zastupnika.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

>> 'Berlusconi je najautoritativniji i najiskusniji vođa'

‘Nema opasnosti’, rekao je Berlusconi na konferenciji za novinare i dodao ‘Mi imamo većinu’. Fini je odmah odgovorio da neće podnijeti ostavku i poručio da ‘premijer ne može odlučivati o predsjedniku Camere’ (donji dom), prenosi AFP. Reuters javlja da je veći broj zastupnika odanih Finiju poslao pisma kojima obavještavaju Berlusconija da više nisu članovi PDL-a te da će stvoriti vlastitu stranku u parlamentu.

PDL su u ožujku 2009., zajedno osnovali Berlusconi i Fini spajanjem Finijeva Nacionalnog saveza i Berlusconijeve Naprijed Italijo. Zadnjih se mjeseci Fini u nekoliko navrata distancirao od Berlusconijeve vlade, te ga je premijer optužio za izdaju.

Napose je Fini inzistirao da ostavke podnesu svi političari protiv kojih se vodi istraga. Raskol u stranci mogao bi dovesti do prijevremenih izbora ako Berlsuconi ne uspije dobiti potporu manjih stranka centra. Predsjednik Giorgio Napolitano mogao bi također imenovati prijelaznu vladu do novih izbora. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene