Španjolska policija u srijedu je upala u urede katalonske vlade i uhitila tamošnje dužnosnike kako bi se obustavio zabranjeni referendum o neovisnosti te najbogatije španjolske regije, a predsjednik Katalonije je ocijenio da je tim potezom Madrid u stvari suspendirao autonomiju Katalonije.


Stotine prosvjednika okupilo se ispred ureda regionalne vlade u središtu Barcelone, mašući crveno-žutim katalonskim zastavama, uz povike "Okupacijske snage van" i "Gdje je Europa".

Vezani članci Slika nije dostupna Katalonska vlada odbija prijevremene izbore, inzistira na pregovorima Slika nije dostupna Službeni Madrid o govoru katalonskog predsjednika: "Shvatio sam to kao prijevaru"

"Španjolska država je zapravo suspendirala autonomiju Katalonije i uspostavila izvanredno stanje", kazao je katalonski predsjednik Carles Puigdemont u televizijskom obraćanju.

"Osuđujemo i odbacujemo nedemokratske i totalitarne poteze španjolske države", poručio je i dodao da bi se bez obzira na to Katalonci trebali u velikom broju pojaviti i glasati na referendumu 1. listopada o odcjepljenju od Madrida.

Policija je upala u urede ministarstva gospodarstva, unutarnjih i vanjskih poslova, socijale, telekomunikacija i poreznih odjela.

Napetosti između Barcelone i Madrida narasle su u protekla dva tjedna zbog pripreme čelnika te bogate sjeveroistočne regije za referendum 1. listopada o odcjepljenju od Španjolske.

Novine El Pais pišu kako je uhićeno sveukupno 14 ljudi.

Španjolska policija je u utorak zaplijenila više od 45.000 omotnica zapakiranih u kartonske kutije kojima je katalonska vlada htjela obavijestiti ljude diljem regije o referendumu.

U utorak su brojni katalonski gradonačelnici bili prisiljeni pojaviti se pred državnim tužiteljem nakon što su optuženi za potporu referendumu čije održavanje Madrid zabranjuje. (Hina)