Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednikovo 'ne'

Predsjednik Iraka odbija pogubiti Sadamovog vicepremijera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irački predsjednik Džalal Talabani je izjavio da 'nikada neće potpisati' odluku o izvršenju smrtne kazne nad Tarikom Azizom.

Tarik Aziz je irački vicepremijer u režimu Sadama Huseina, kojeg je 26. listopada irački sud osudio na smrtnu kaznu zbog progona islamističkih stranaka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veze s Irakom Njemačka obavještajna služba platila Haiderov posjet Sadamu? Slika nije dostupna 'O tom smo mogli samo sanjati' Palača Sadama Huseina postaje hotel

>> Bivši Sadamov šef diplomacije osuđen na smrt

'Ne, neću potpisati nalog za pogubljenjem Tarika Aziza jer sam socijalist. Suosjećam s Azizijem jer je on irački kršćanin. Nadalje, on je stariji čovjek, ima više od 70 godina', rekao je Talabani, prenosi AFP. Vatikan i Rusija, kao i neke druge zemlje koje se protive smrtnim kaznama, pozvali su iračke vlasti da ne izvrše smrtnu kaznu nad Azizijem zbog humanitarnih razloga.

Prošle godine Aziz je osuđen na 15 godina zatvora zbog pogubljenja 42 trgovca u Bagdadu 1992. godine, dok je u odvojenom procesu osuđen na sedam godina zatvora zbog uloge u protjerivanju Kurda sa sjevera Iraka. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene