Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sadamov ortak

Bivši Sadamov šef diplomacije osuđen na smrt

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki irački sud osudio je na smrt Tareqa Aziza, koji je u svojedobno u svijetu predstavljao diktatorski režim Sadama Huseina, zbog progona islamističkih stranaka.

Presuda će najprije biti uručena Azizu, poznatom u svjetskim prijestolnicama i u UN-u prije pada Sadamova režima. Postao je međunarodno poznat u vrijeme iračkog napada na Kuvajt i Zaljevskog rata 1991. kada je bio ministar vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veze s Irakom Njemačka obavještajna služba platila Haiderov posjet Sadamu? Slika nije dostupna 'O tom smo mogli samo sanjati' Palača Sadama Huseina postaje hotel

>> Pogubljen 'Kemijski Ali'

Aziz je prošle godine osuđen na 15 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu stotina trgovaca 1992. i na dodatnih sedam godina zbog nasilnog raseljavanja Kurda sa sjevera Iraka.

Aziz se predao američkim snagama u travnju 2003. i ove je godine predan iračkim vlastima. U intervjuu iz zatvora za britanski list The Guardina u kolovozu je optužio američkog predsjednika Baracka Obamu da je 'Irak ostavlja vukovima' zbog planova o povlačenju američkih vojnika iz zemlje.

Sud je objavio da su na smrtne kazne osuđena još dvojica optuženika u tome procesu. Radi se o bivšem ministru unutarnjih poslova i šefu obavještajne službe Sadounu Shakiru te bivšem osobnom Sadamovom tajniku Abedu Hamoudu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene