Zid na granici SAD-a
Zid na granici SAD-a Foto: Afp

Američki predsjednik Donald Trump u utorak će se prvi puta pojaviti u javnosti nakon što su njegovi pristaše upali na Capitol i u Alamu u Texasu pregledati zaštitni znak svoga mandata, zid na granici s Meksikom.


Trumpa su na taj put potaknuli suradnici smatrajući da bi trebao sudjelovati samo na događajima koji podsjećaju na ostavštinu njegova mandata. Posljednja dva mjeseca potrošio je na neplodne pokušaje obaranja rezultata predsjedničkih izbora 3. studenoga na kojima je pobijedio Joe Biden.

Ogorčen i nervozan manje od tjedan dana prije nego što preda vlast Bidenu, Trump je u Bijeloj kući sa šačicom bliskih suradnika izoliran od srijede kada su njegovi sljedbenici nasilno upali u zgradu parlamenta. U nemirima je život izgubilo šestero ljudi.

Bijela kuća je priopćila da u posjetu Alamu nema nikakve simbolike. Misija Alamo u San Antoniju bila je poprište slavne bitke iz 1836. kada su Teksašane porazile meksičke snage.

Trump je obećao da će na svoj način zaustaviti ilegalne prelaske granice najavivši još 2016. da će to učiniti podizanjem zida na granici. Glasnogovornik Bijele kuće je rekao da je cilj posjeta obilježiti "završetak gradnje 644 kilometara zida i napore njegove administracije da se reformira propali imigracijski sustav".

Na puno mjesta duž tih 644 kilometra još traje gradnja, i to na mjestima na kojima su dijelove strukture podigle bivše administracije. Očekuje se da će Trump ondje dati izjavu o tome što je sve učinio u vezi s ilegalnom imigracijom.

Predsjednik na odlasku suočen je sa zahtjevima demokrata i dijela republikanaca u Kongresu da odstupi s dužnosti.

Prosvjednici u Kongresu Amerika u kaosu: "Sve to može proći puno krvavije, planiraju se atentati i bombaški napadi"

Donald Trump Zadnji trzaji prije odlaska iz Bijele kuće: Trump vratio Kubu na popis zemalja - sponzora terorizma

Predsjednica Kongresa Nancy Pelosi ga želi opozvati, a neki zastupnici traže od potpredsjednika Mikea Pencea da za smjenu Trumpa iskoristi 25. amandman američkog ustava.