Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravobraniteljica traži objašnjenja

Nove sumnje nakon korupcijskog skandala: Katar plaćao poslovna putovanja direktorima u Europskoj komisiji

Emily O'Reilly
Emily O'Reilly Foto: Afp
Europska pučka pravobraniteljica Emily O'Reilly zatražila je u ponedjeljak od Europske komisije da objasni zašto je Katar platio nekoliko poslovnih putovanja direktora njezine uprave za transport.

Glavni direktor uprave EK-a za mobilnost i transport (DG MOVE) Henrik Hololei letio je besplatno poslovnom klasom Qatar Airwaysa nekoliko puta u razdoblju od 2015. do 2021., izvijestio je prošli tjedan Politico. Informaciju je naknadno potvrdila i Europska komisija.

U pismu objavljenom u ponedjeljak europska pučka pravobraniteljica zatražila je od predsjednice EK-a Ursule von der Leyen informacije o takvim poslovnim putovanjima, upozorivši je na pojačanu osjetljivost javnost nakon skandala s korupcijom u Europskom parlamentu.

"Već sam u korespondenciji s Europskim parlamentom napomenula da su takvi skandali poklon onima koji bi željeli naštetiti EU-u ili narušiti njegov ugled", naglasila je O'Reilly.

Pročitajte i ovo Papa Franjo i Giorgia Meloni ogromni gubici Europska komisija naredila talijanskoj vladi da naplati porezne dugove od Crkve

Katar je financirao putovanja dužnosnika EK-a upravo u vrijeme pregovora s upravom EK-a o zračnom prometu, primijetila je europska pučka pravobraniteljica.

Komisija je priopćila da su putovanja odobrena zato što Hololei nije bio dio pregovaračkog tima, pa nije utvrđen sukob interesa.

"Javnost možda neće vidjeti tu razliku jer u konačnici odgovornost za te pregovore snosi glavni direktor", uzvratila je O'Reilly.

Komisija je priopćila da preispituje svoje smjernice.

Pročitajte i ovo Brdo troske: Ilustracija - 1 Ogorčenje u Biljanima Donjim Nova pljuska Hrvatskoj iz Europe zbog crnog rugla kraj Benkovca, mještani ogorčeni: "To brdo vrag zna kad će ga voziti i što će biti"

O'Reilly želi da EK do 3. lipnja odgovori na pitanja o transparentnosti, postupku odobrenja putovanja, a traži i informacije o svim putovanjima drugih dužnosnika EU-a, koja su financirana iz vanjskih izvora.

Belgijske vlasti pritvorile su dva zastupnika EP-a, a treći je zadržan u Italiji zbog optužbe da su zajedno s drugim dužnosnicima povezanim s Europskim parlamentom primali novac i darove od Katra kako bi utjecali na donošenje određenih odluka. Katar je negirao bilo kakvu krivnju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene