Miro Cerar (Foto: AFP)
Miro Cerar (Foto: AFP) Foto: Afp

Pravi razlog ostavke slovenskog premijera Mire Cerara možda je neuspjeh u vezi s arbitražom o granici s Hrvatskom ili problemi vezani s poslovanjem Nove Ljubljanske banke (NLB), iznijeli su u utorak neki od slovenskih političkih prvaka u predizbornom sučeljavanju na Slovenskoj televiziji.


Predsjednik kršćansko-demokratske stranke Nova Slovenija (NSI) Matej Tonin kazao je da mu se čini da je pravi razlog neočekivane Cerarove ostavke granična arbitraža s Hrvatskom jer je vlada prekasno reagirala na hrvatske poteze, a osim toga u dijalogu s hrvatskom vladom očito nije "imala prave kemije" da se problem riješi, pa je onda tri mjeseca prije izbora odstupila i zaoštrila problem najavom tužbe protiv Hrvatske.

Vezani članci Miro Cerar (Foto: Dnevnik.hr) Slovenska vlada odlučila: Stiže tužba zbog hrvatske neimplementacije arbitražne presude Miro Cerar (Foto: AFP) Cerar: Odluka o tužbi protiv Hrvatske još ovog tjedna

Konačno rješenje za granično pitanje jest primjena arbitražne odluke "u ovom ili onom obliku", ali to će biti moguće tek s novom vladom u Sloveniji kad se smire sadašnje strasti, ocijenio je Tonin.

Anže Logar, parlamentarni zastupnik Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša, kazao je u sučeljavanju da je Cerarova vlada kriva što nije reagirala na podatke da NLB dvjema hrvatskim bankama temeljem odluka hrvatskih sudova isplaćuje dugovanja za staru deviznu štednju nekadašnje Ljubljanske banke Zagreb. Upravo zbog toga stranka predlaže donošenje posebnog zakona za zaštitu NLB-a. Osim toga, stranka će se zalagati za kažnjavanje odgovornih za kriminal u bankama u državnom vlasništvu, kazao je Logar.

Parlamentarna zastupnica i bivša premijerka Alenka Bratušek rekla je kako smatra da je Cerar zapravo odstupio zbog problema vezanih uz privatizaciju NLB-a jer se kasni s rokovima obećanim Europskoj komisiji za prodaju tri četvrtine državnih dionica te banke.

Predsjednik stranke Ljevica (L) Luka Mesec kazao je da je Cerarova vlada djelovala neusklađeno, ali sebi sada pred izbore pripisuje zasluge za gospodarski rast, ali ne i za greške koje je napravila. Mesec je kazao da se njegova stranka "neće jeftino prodati" i ući u novu vladu samo da dobije nekoliko ministarskih mjesta.

Potrebno je međutim formirati "lijevu vladu", i to takvu koja će u prvom redu zastupati "interese siromašnih", onih koje je "u zadnjih 20 godina opljačkao liberalni kapitalizam" u državi, a zalagat će se i za smanjenje proračuna za obranu i biti protiv prodaje preostale državne imovine, naglasio je Mesec.(Hina)