Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski premijer Miro Cerar u utorak je ponovio poznata stajališta svoje države u vezi s arbitražom o graničnom sporu s Hrvatskom, naglasivši da Slovenija neće pristati na ponudu o novim pregovorima kojim bi se riješilo otvoreno granično pitanje.


"Naglašavam da će Slovenija i dalje dosljedno ustrajati na provedbi arbitražne odluke i da neće pristati na nove pregovore o granici. Kad bismo na to pristali, to bi bilo nedopustivo udaljavanje od europskog i međunarodnog prava, a time i od interesa Republike Slovenije", kazao je Cerar na Brdu kod Kranja, u govoru stranim diplomatima na domjenku što ga je na početku nove godine organizirao predsjednik Borut Pahor.

U svom govoru diplomatima slovenski premijer, pred kojim su parlamentarni izbori, kazao je da Slovenija može biti "općenito zadovoljna" suradnjom sa susjednim državama, pri čemu je naglasio da su prošle godine u žiži bili odnosi s Republikom Hrvatskom, zbog različitog gledanja na pitanja uz neriješeni granični spor budući da Slovenija inzistira na provođenju arbitražne presude, dok Hrvatska taj proces smatra kompromitiranim i za sebe neobvezujućim, jer je iz njega prije dvije i pol godine izašla.

Slovenija je privržena poštivanju i implementaciji presude arbitražnog suda, dok Hrvatska ustraje na tome da ta odluka za nju ne vrijedi, rekao je Cerar, pojasnivši kako se Slovenija cijelo vrijeme zalagala za dijalog s Hrvatskom o implementaciji presude, ali da je bila "vrlo spremna" na situaciju nakon isteka roka za zajedničku implementaciju pa je počela provoditi svoje implementacijske zakone na onim dijelovima granice gdje suradnja s Hrvatskom "nije neophodno potrebna", naglasivši da to rade tolerantno i ne izazivajući incidente.

Slovenija će i ubuduće inzistirati na provođenju arbitražne presude kao pravovaljane za obje strane, ali će iskoristiti i primjerena pravna sredstva ako Hrvatska i dalje bude "ignorirala" presudu arbitara, a Sloveniji i Hrvatskoj je za implementaciju presude pomoć ponudila i Europska komisija, ustvrdio je Cerar u govoru stranim diplomatima. (Hina)

Vezani članci Slika nije dostupna Prosvjednici u Ljubljani pokušali upasti u medijsku kuću, razbili staklo na vratima. Napadnut je i snimatelj Poplava u Ljubljani VIDEO Drama u Ljubljani: Poplavljeni stanovi, ljudi zaglavljeni u automobilima, publika evakuirana iz kazališta
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju