Stefan Blagić priveden zbog plišanih igračaka na trgu u Banjoj Luci (Foto: Dejan Rakita/PIXSELL)
Stefan Blagić priveden zbog plišanih igračaka na trgu u Banjoj Luci (Foto: Dejan Rakita/PIXSELL) Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Građanski aktivist Stefan Blagić uhićen je u subotu u Banjoj Luci jer je na središnjem gradskom trgu organizirao "okupljanje igračaka" što je policija ocijenila kršenjem zakona.


Stefan Blagić, koji vodi nevladinu udrugu "ReStart" i poznat je po oštrim kritikama na račun režima Milorada Dodika koji vlada Republikom Srpskom, na Trgu krajine je priredio performans koji je trebao poslužiti kao dokaz da unatoč policijskoj represiji u tom entitetu glas nezadovoljnih nije ugušen.

Vezani članci Davor Dragičević (Foto: Arhiva/Dnevnik.hr) Davor Dragičević se pojavio nakon tri mjeseca, pokopat će posmrtne ostatke sina Davida Ekshumacija posmrtnih ostataka Davida Dragičevića (Foto:Pixsell,Ivica Galovic) Uzdasi i plač tijekom ekshumacije posmrtnih ostataka Davida Dragičevića: "Ovdje ni mrtvi nemaju mira"

Na prosvjed je došao zajedno s nekoliko članova skupine "Pravda za Davida" a na klupi uz mjesto na kojemu je nekada stajalo obilježje što su ga građani podignuli u znak sjećanja na mladića Davida Dragičevića i čija smrt iz 2018. godne još nije razjašnjena Blagić je postavio niz igračaka.

Uz igračke poput plišanih medvjedića i žabaca stajali su natpisi "Nisam ničija igračka" i "Vratimo trg".

Nedugo nakon što je taj performans započeo Blagiću su prišli policajci i provjeravali ima li dopuštenje "za okupljanje" a kada su ustanovili da nema priveli su ga u policijsku postaju s obrazloženjem da je počinio prekršaj zbog čega mora biti novčano kažnjen.

Policajci su Blagiću zabranili i da govori s novinarima.

U Banjoj Luci je još od prosinca 2018. godine na snazi neslužbeni policijski sat jer je građanima zabranjeno da se na Trgu krajine okupljaju ili stoje u skupinama većim od tri osobe.

Takva zabrana uvedena je nakon masovnih protuvladinih prosvjeda iz prosinca kada su građani demonstrirali zbog činjenice da istraga o smrti Davida Dragičevića nije okončana iako se taj slučaj tretira kao ubojstvo.

"Mi već dugo pokušavamo organizirati prosvjed ali nam ne dopuštaju jer kako kažu postoji opasnost od sukoba. Zabranjuju okupljanje ljudima, bez transparenta, ozvučenja, bez bine… a sada zabranjuju i životinjama", kazao je novinarima Ozren Perduv iz skupine "Pravda za Davida".

Stefan Blagić priveden zbog plišanih igračaka na trgu u Banjoj Luci (Foto: Dejan Rakita/PIXSELL)
Policija pred igračkama koje je postavio Stefan Blagić (Foto: Dejan Rakita/PIXSELL) Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Nakon što su uhitili Blagića a ostalima zapovjedili da se raziđu policajci su se postrojili ispred plišanih igračaka i zabranili pristup drugim građanima. (Hina)