Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Institut za proučavanje totalitarnih režima iz doba komunizma (1948-1989.) i nacizma (1938-1945.) službeno je otvoren danas u Pragu.


Njegova je glavna zadaća da prikuplja, proučava i otvori pristup arhivama i dokumentima iz tih razdoblja, kao što su spisi bivše tajne komunističke policije StB (Statni Bezpecnost).

Vezani članci Vladimir Putin Rusija se osvećuje, potjerala 20 čeških diplomata. Dala im rok od 24 sata da napuste zemlju Restoran u Pragu nudi desert u obliku koronavirusa Desert u obliku koronavirusa spasio im je posao, svakim danom sve je popularniji

Najveća pozornost ipak će se posvetiti komunističkom režimu, kazao je direktor Pavel Zacek.

Instituti za proučavanje komunizma postoje u više bivših
komunističkih zemalja istočne Europe, kao što su Slovačka i Poljska.

Za utemeljenje instituta zaslužna je češka koalicija desnog centra, dok mu se usprotivila skupina od 57 komunističkih i
socijaldemokratskih zastupnika koji su uložili žalbu Ustavnom sudu, ističući da bi on "mogao imati politički utjecaj na tumačenje povijesti". 

Njihova je žalba odbijena.

Do pada komunističkog režima više od 260.000 političkih zatvorenika prošlo je kroz komunističke logore i tamnice u Čehoslovačkoj, više od 4.000 su u njima izgubili život, a 248 je pogubljeno.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju