Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Investicijska konferencija i poslovni forum Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), u okviru Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a, održat će se u susjednoj Bosni i Hercegovini, u Sarajevu, 8. i 9. svibnja 2019. godine. Ovogodišnji sastanak okupit će više od 2000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, ministre financija, guvernere centralnih banaka, kao i predstavnike rukovodstva EBRD-a, što predstavlja nesvakidašnju priliku za razgovore o novim suradnjama i investicijama u Bosnu i Hercegovinu, ali i širu regiju.


Hrvatsku, koja je prema EBRD-u u regiji Središnja Europa i baltičke zemlje, na ovom će ovom važnom skupu predstavljati ministar financija Zdravko Marić i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujičić, kao i predstavnici Ministarstva financija, Hrvatske banke za obnovu i razvoj te članovi uprava kompanija koje posluju u Hrvatskoj. Hrvatska je članica EBRD-a od 1993. godine, a koji je do sada podržao 207 projekata s iznosom većim od 3785 milijuna eura, dok je trenutačno aktivno 87 projekata u vrijednosti 924 milijuna eura.

Vezani članci Ivana Petrović "Macrona je osupnulo Plenkovićevo izvješće o stanju na granici Hrvatske i BiH" Slika nije dostupna Ministri regije traže hitan sastanak s Tolušićem: Hrvatska mora odmah ukinuti diskriminatorske odredbe

Kada je riječ o Zapadnom Balkanu, na Godišnjem sastanku bit će prisutni lideri šest zemalja: predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Kosova Hashim Thaçi, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić te premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, dok će Bosnu i Hercegovinu predstavljati predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

"Povezivanje ekonomije za jači razvoj" 

Glavna je tema ovogodišnjeg poslovnog foruma “Povezivanje ekonomija za jači rast“, a program foruma obuhvaća širok raspon tema od važnosti za sve regije u kojima EBRD posluje: investiranje, migracije, turizam u jugoistočnoj Europi, digitalizaciju, a diskusija će biti usmjerena i na regionalne teme s fokusom na prilike za investiranje na Zapadnom Balkanu.

„Ovaj Godišnji sastanak pruža idealnu priliku za fokusiranje na potencijal za investiranje, ekonomski rast i stvaranje novih radnih mjesta. Europska banka za obnovu i razvoj želi doprinijeti stvaranju ekonomije koja će omogućiti prosperitet i rast lokalnog stanovništva, kao i formiranje okvira koji će ubrzati proces pridruživanja BiH Europskoj uniji. Siguran sam da ćemo se jednog dana ovog događaja sjećati kao važnog koraka u procesu ispunjenja ovih ciljeva“, izjavio je ovom prilikom Enzo Quattrociocche, glavni tajnik EBRD-a.

Nedovojbeno, investicijska konferencija prilika je predstavnicima vlasti i poslovne zajednice za upoznavanje i razmjenu iskustava s respektabilnim imenima iz poslovne zajednice. U fokusu Godišnjeg sastanka će biti i pitanja regionalne klasterizacije, lanci vrijednosti, bolje iskorištavanje novčanih fondova te automatizacija i kibernerizacija malih i srednjih poduzeća.

Europska banka za obnovu i razvoj značajan investitor u BiH

Važnost ovakve konferencije za ekonomiju Bosne i Hercegovine potvrdio je dr. Dženan Đonlagić, profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu. "Ekonomija Bosne i Hercegovine već izvjesno vrijeme vapi za novim investicijama, odnosno novim investicionim ciklusom potrebnim domaćoj ekonomiji s ciljem dinamiziranja postojeće stope ekonomskog rasta. Drugim riječima, potrebno je povećanje stope ekonomskog rasta s trenutačnih nešto više od tri na pet, šest ili sedam posto godišnje. To bi onda moglo ekonomiji BiH te u nekom srednjoročnom periodu smanjilo nezaposlenost i odlazak radno sposobnog stanovništva. Stoga, svaki vid investicijskih konferencija, pogotovo u organizaciji jedne značajne međunarodne finansijske institucije kakva je EBRD, pozitivna je stvar", navodi dr. Đonlagić.

Europska banka za obnovu i razvoj do sada je bila značajan investitor u Bosnu i Hercegovinu, čemu svjedoči i činjenica da je uložila 2,3 milijarde eura kroz 155 različitih, uglavnom infrastrukturnih projekata, a do kraja godine će u ekonomiju BiH plasirati oko 300 milijuna eura. Kao međunarodna financijska institucija, EBRD podržava projekte u više od 30 zemalja svijeta, pa je tako prošle godine investirala rekordnih 1,1 milijardu eura u zemlje Zapadnog Balkana.