Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potresno svjedočenje

Zlostavljana od 8. godine: 'Odrasla sam s više od 40 braće i sestara'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
43-godišnja Ruth Wariner odrasla je u poligamističkoj koloniji u Meksiku s više od 40 braće i sestara. U memoarima koje je nadavno ovjavila opisala je kako je bilo odrastati u siromaštvu s očuhom zlostavljačem i što je presudilo da je odlučila pobjeći od tog života.

''Hej, jesi li znala da smo mi sestre?', šapnula mi je Natalia. Bio je to moj prvi dan u školi i prvi put sam vidjela tu djevojčicu. 'Jesi li sigurna?', pitala sam je misleći da sam krivo čula, a Natalia je rekla: 'Mislim da jesmo. Moja majka je rekla da je tvoj otac prorok Joel. On je i moj otac', kazala je i pokazala na malenu djevojčicu u prvom redu i rekla 'I ona je naša sestra', ispričala je za New York Post kako je upoznala svoju polubraću i polusestre.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suđenje Mormonski par ubio dvoje djece i ženu: Mališane su nazivali zombijima, vjerovali u sudnji dan - "Nezgodne smrti se događaju" Slika nije dostupna Teksas: Potraga za 16-godišnjakinjom u hramu poligamne sekte

'Odrasla sam u poligamističkom kultu, fundamentalističkoj mormonskoj sekti u Chihuahui u Meksiku. Moj otac, Joel LeBaron, bio je prorok. Ja sam bila 39. od njegovo 42 djece. Naime, 3 mjeseca nakon mojeg rođenja 'šuškalo se' kako je mojeg oca ubio njegov rođeni brat u nadmetanju za prevlast u crkvi. Moja majka Kathy se preudala. Postala je 'supruga broj 2' čovjeku po imenu Lane. Već ja imala četvero djece s mojim ocem i kasnije još šestero s Laneom koji je jedva uzdržavao i svoju prvu obitelj pa nas je prepustio sebi samima. Živjeli smo u trošnoj kućici i opstali zahvaljujući grahu i jajima. Moja je majka redovito odlazila u SAD kako bi pokupila čekove od socijalnog. Njezini roditelji su živjeli tamo nakon što su pobjegli iz crkve. Ja sam vodila brigu o braći i sestrama, većinom mentalno zaostalima. Hranila sam ih i prala njihovu prljavu odjeću i pelene', prisjetila se Ruth.

Iako joj se Lane nije nikada sviđao, zamrzila ga je kada je imala 8 godina. 'Povremeno bi noću ostajao kod nas i tada je počeo dolaziti u moju sobu i dirati me. Obećao bi mi sladoled da nikome ništa o tome ne govorim, ali rekla sam majci što mi radi i to ne jednom. Svaki put bi mi rekla kako je Laneu jako žao i da trebamo 'vježbati opraštanje bližnjima'. Slomilo me to što ga majka nije željela ostaviti, No, u našoj religiji, žena je morala biti udana da bi otišla na nebo, pa je jednostavno ostajala s njim i dalje'.

Pronašla braću mrtve, poginula i majka

Kada je imala 14 godina majka i Lane su je ispisali iz škole kako bi cijelo vrijeme mogla pomagati oko kuće i djece.

'Jedan dan pronašla sam mojeg brata Micaha i polubrata Juniora kako vise mrtvi na bodljikavoj žici. Lane je provlačio struju u kuću druge supruge i bodljikava žica ih je spržila. Vrištala sam od užasa. Majka je istrčala iz kuće i potrčala prema ogradi. Viknula sam joj 'Ne diraj ogradu!'. Ali ipak ju je dodirnula.

I majka je također umrla. Nakon tog događaja, njezin stariji brat Luke, 3 mlađe polusestre i Ruth poslani su kod Laneove četvrte žene Marjory. 'Kada sam doznala da je Lane zlostavljao i Lukea, koji je tada imao 17 godina, ali je mentalno bio na nivou 5-godišnjaka, znala sam da moramo pobjeći'.

'Nikada neću zaboraviti majčine riječi nekoliko mjeseci prije nego je umrla. Rekla mi je da me voli, mislim da sam to čula po prvi put. 'Ruthie, moram ti reći, jako mi je žao. Žao mi je zbog svega što ste prošli, zbog svega što ti je Lane napravio. No, nekako mi se čini da stvari idu nabolje, ne misliš li tako', pitala me kroz plač.

Njezin stariji brat Matt, koji se prije mnogo godina odselio u Kaliforniju, dovezao se u Meksiko po njih petero. 'Tada smo živjeli s mojom bakom i napokon sam i maturirala. Lane je pokušao vratiti svoju djecu, no išli smo na sud. Borila sam se protiv njega i pobijedila. Danas živim u Portlandu u saveznoj državi Oregon. Prestala sam predavati španjolski u školi i posvetila sam se pisanju. 8 godina sam u braku s Alanom, a kako smo se vjenčali kada je meni bilo već 36 godina, odlučili smo da nećemo imati djece'.

Prije 3 godine, Lane je umro. 'Nekako sam naučila kako mu oprostiti. Ponekad, kad se osvrnem na svoj život pomislim 'Zar se to zaista dogodilo?'. Pokušavam ne dozvoliti ljutnji da me obuzme. Znam da stvari zaista idu na bolje'.

43-godišnjakinja je nedavno izdala memoare u kojima je opisala svoje teško djetinjstvo s očuhom zlostavljačem.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene