Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život u sekti

'Tek kada sam pobjegla shvatila sam što se tamo događalo...'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Nikad neću zaboraviti korake u kojima ih napuštam, takve stvari ne zaboravljate'.

Joy Nason danas je 71-godišnjakinja koja živi u Sydneyu i vrijeme najviše voli provoditi sa svojim unucima. No, njezin život zapravo je pomalo jeziva priča koju je odlučila podijeliti u knjizi 'Radost i patnja', donosi Daily Mail.

Ona je naime rođena u najstrožoj vjerskoj sekti na svijetu, Exclusive Brethren, što znači da je odrastala i odgajana u strogim pravilima ove zajednice. Među ostalim, kao dijete nije smjela gledati televiziju, imati svoje igračke, slaviti rođendane niti čitati pjesmice za djecu. Nakon što je 25 godina živjela u strahu uspjela je pobjeći, no noćne more iz tog razdoblja prate je još danas.

'Vjerujem da su krivi za mnoge okrutnosti', ispričala je u jednom intervjuu i dodala da su 'uništili živote u njezinoj obitelji'.

'Nikad neću zaboraviti korake u kojima ih napuštam, takve stvari ne zaboravljate'.

Nakon poroda je preboljela rak, no pravi pakao je počeo kad se vratila na posao

Odgajana je na način da su joj prijetili da 'ne može u raj ako gleda televiziju, sluša radio, ide u kino ili na školske izlete, pa čak ako slavi svoj ili tuđe rođendane ili se pridruži lokalnim zborovima'. Cijelo je vrijeme sanjala o slobodi, ali je znala da će prekinuti odnose s obitelji ako ode.

U ovoj sekti idu tako daleko da mnoge, za nas 'uobičajene stvari' pripisuju grijehu zbog kojeg ćete završiti u paklu, pa tako prije 25. godine nije nosila hlače 'jer je to muška odjeća'. Tek nakon što se oslobodila počela je putovati, pronalaziti prijatelje i ljubav.

'Iako sam slobodna, osjećam se krivom što sam napustila obitelj, i taj sam teret nosila sve ove godine', rekla je Joy koja je za sobom ostavila i sedmero braće i sestara. U sekti svi bezuvjetno poštuju glavnog vođu, a kasnije je saznala da je njezin otac izoliran iz sekte nakon što ga je jednom kritizirao.

PRIČA O RATNOM ZAROBLJENIKU 'Spavao sam na leševima kako ne bih spavao u blatu'

'Vjerujem da je to slomilo mog oca jer se morao rastati od moje majke, i da ga je to progonilo idućih deset godina, sve do smrti', ispričala je i rekla kako je znala da joj je majka preminula 1991., ali da joj nisu dopustili da dođe na njezin sprovod. Sjeća se i bizarnih sastanaka unutar sekte, i da je tek kasnije kada je pobjegla shvatila da su se tijekom njih provodila kaznena djela.

'Kao mlada osoba koja je tamo odrastala nisam imala dojam o tome, no ti ljudi su seksualni zlostavljači', ispričala je i objasnila kako su ih tamo uvjeravali da ništa od toga ne mogu prijaviti policiji. Tvrdi da se unutar sekte seksualno zlostavlja djecu.

'Imala sam puno trenutaka duboke tuge zbog prekinutih ljudskih odnosa nakon odlaska, no uvijek bih ponovno odabrala slobodu. Nisam požalila ni trenutka', priznala je Joy koja je danas predavačica, majka i baka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene