Spašavanje iz ruševina u Turskoj
Spašavanje iz ruševina u Turskoj Foto: Afp

Trogodišnja djevojčica spašena je u ponedjeljak iz srušene zgrade u turskom gradu Izmiru na zapadu zemlje, rekli su dužnosnici, gotovo tri dana nakon snažnog potresa u području Egejskog mora koji je usmrtio 81 osobu.


Spasilački napori nastavljaju se na osam zgrada u Izmiru, gdje je poginulo 79 osoba. Potres koji se dogodio u petak u Turskoj odnio je najviše života u posljednjem desetljeću. Dvoje tinejdžera izgubilo je život na grčkom otoku Samosu, rekle su vlasti.

Vezani članci Kristina Ikić Baniček Iz HDZ-a se oštro osvrnuli na kritike sisačke gradonačelnice: "Jasno je da su njeni navodi jeftino politikantstvo u svrhu pripreme za lokalne izbore!" Ilustracija Ruski teretni brod potonuo u blizini turske obale, u tijeku akcija spašavanja posade

Televizijske snimke pokazuju kako spasioci djevojčicu Elif izvlače iz ruševina i voze u ambulantu na kolicima, 65 sati nakon potresa.

Dvije sestre i brat djevojčice Elif su spašeni u subotu zajedno s njihovom majkom, no jedno dijete naknadno je umrlo.

"Tisuću puta hvala tebi, moj Bože. Izvukli smo našu malenu Elif iz stambenog bloka", tvitao je Mehmet Gulluoglu, šef vladine agencije za katastrofe (AFAD).

Više od 3500 šatora i 13.000 kreveta na raspolaganju je preživjelima kao privremeno utočište, prema riječima AFAD-a, iz kojeg je rečeno da su 962 osobe ozlijeđene u potresu u petak.

Više od 740 žrtava dosad je pušteno iz bolnice, rekao je AFAD.

Bio je to najsmrtonosniji potres u Turskoj poslije onog koji je 2011. godine pogodio grad Van na istoku zemlje i u kojem je stradalo više od 500 ljudi. Potres u siječnju ove godine usmrtio je 41 osobu u istočnoj provinciji Elazig.

Turskom prolaze rasjedi te je sklona potresima. Godine 1999. na sjeverozapadu Turske u dva snažna potresa poginulo je 18.000 ljudi.

Potres koji je po istanbulskom Institutu Kandili bio magnitude 6,9 imao je epicentar u Egejskom moru, sjeveroistočno od Samosa.