Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krive zvjezdače i oluje

Najveći koraljni greben ostao bez pola koralja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici tvrde kako je zadnja studija pokazala da je poznati australski Great Barrier Reef izgubio više od pola koralja u posljednjih 27 godina.

Znanstvenici australskog Instituta pomorskih studija došli su do zaključka kako je Veliki koraljni greben izgubio više od pola mase koralja, a kao glavne krivce navode ciklone i zvjezdače koje se koraljima hrane. Upozoravaju kako bi se, ukoliko se ovakav trend nastavi, u narednom desetljeću greben mogao izgubiti još polovicu mase.

Pročitajte i ovo Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Poznat policiji Napadač iz Sydneyja imao mentalnih problema, u trgovačkom centru ubio pet žena i zaštitara Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan"

>> Ljudski izmet uništava koraljne grebene

Oluje i cikloni uzrokuju 48 % gubitka mase, a zvjezdače za 42 %. Budući da je teško zaustaviti utjecaj oluja, tvrde kako treba riješiti problem zvjezdača koje se koraljima hrane. 'Vjerujemo da zvjezdače može kontrolirati tako da se presele na neko drugo stanište gdje neće biti toliko izložene klimatskim utjecajima kao što su česte oluje na tom području, te ih dohranom odvučemo od grebena', rekao je Jamie Oliver, znanstvenik s Instituta.

Kako bi napravili ovu studiju, znanstvenici su na moru, ali i pod morem proveli više od 2700 dana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene