Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpora Kosovu

Potpora SAD-a: Clinton neće raspravljati o suverenosti Kosova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u Prištini, nakon susreta s kosovskim dužnosnicima, kako podupire dijalog Kosova i Srbije, ali da se o pitanjima statusa i suverenosti Kosova neće raspravljati.

'O nekim pitanjima, kao što je status, suverenost i teritorijalna cjelovitost Kosova, neće se raspravljati', rekla je Clinton novinarima nakon razgovora s kosovskim dužnosnicima, pozivajući na dijalog dviju susjednih država o pitanjima od zajedničkog interesa.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..." Slika nije dostupna Došlo se do 10.000 dokumenata SAD: Clinton podržala akcije Hrvatske u traženju nestalih dokumenata iz Oluje

SAD je ohrabren dijalogom između Kosova i Srbije u svrhu prevladavanja prepreka rješavanju praktičnih pitanja, rekla je američka državna tajnica.

Predsjednik kosovske vlade Hashim Thaci rekao je da je američku državnu tajnicu upoznao s uspjesima što ih je Kosovo postiglo kao neovisna država.

'Gradimo Kosovo kao državu, domovinu svih njezinih građana, kao demokratsku i višeetničku državu', rekao je Thaci.

Kosovo je pokazalo dobru volju za dijalog sa Srbijom o praktičnim pitanjima, 'kao dvije države i na ravnopravnoj razini', rekao je Thaci.

Član kosovske obitelji

Clinton je novinarima u Prištini izjavila kako je zadovoljna što je na Kosovu 'ne samo službeno, već i osobno, kao članica obitelji, koja podupire ovu zemlju'.

Neposredno nakon što je stigla u Prištinu, Clinton je na središnjem gradskom trgu razgledala tri metra visoki kip njezina supruga Billa Clintona, podignut u znak zahvalnosti za njegov veliki doprinos završetku rata na Kosovu.

Prema njezinim riječima, i sadašnja američka administracija veliku pozornost poklanja jugoistoku Europe. 'Predsjednik Obama i ja želimo pomoći Balkanu kako bi se postigao trajni napredak', rekla je Clinton.

Nakon službenih razgovora u Prištini, američka državna tajnica posjetila je srpski pravoslavni samostan Gračanicu i njegovu vodstvu obećala pomoć američke vlade.

Prema njezinim riječima, jedan od najvažnijih ciljeva njezina posjeta jest upozoriti na važnost očuvanja srpske duhovne baštine na Kosovu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene