Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Turska će izbaciti iz nastavnog gradiva u srednjim školama Darwinovu teoriju o evoluciji smatrajući je kontroverznom i teško shvatljivom, rekao je viši dužnosnik za obrazovna pitanja, a ta će mjera vjerojatno uznemiriti sekularne Turke.


Kritičari kažu da otkad su došli na vlast turski predsjednik Tayyip Erdogan i Stranka pravde i razvoja potkopavaju moderne sekularističke temelje inzistirajući na konzervativnom programu, koji uključuje stroža pravila za konzumaciju alkohola i druga ograničenja.

Vezani članci Recep Tayyip Erdogan i Mike Pence (Foto: AFP) Turska pristala privremeno obustaviti ofenzivu na sjeveru Sirije Donald Trump (Foto: AFP) Procurilo pismo koje je Trump poslao Erdoganu: "Ne želim biti odgovoran za uništenje turske ekonomije. Ne budite budala!"

Poglavlje naslovljeno "Početak života i evolucije" bit će izbačeno iz standardnih udžbenika koji se rabe u školama a materijali će biti dostupni samo učenicima koji nastavljaju obrazovanje i u dobi od 18 i 19 godina idu na fakultet, tijekom obraćanja putem interneta rekao je Alparslan Durmus, predstojnik državnog povjerenstva za obrazovanje.

"Svjesni smo da naši učenici, ako nemaju pozadinu na temelju koje bi shvatili premise i hipoteze, ili ako nemaju znanja i znanstvenog okvira, neće biti u stanju shvatiti neka od tih kontroverznih pitanja, pa smo neka od njih morali odbaciti", dodao je.

Darwinova teorija je "stara i neupotrebljiva"

Teoriju evolucije Charlesa Darwina odbacuju i kršćanski i muslimanski kreacionisti, koji vjeruju da je Bog stvorio svijet kao što to piše u Bibliji i Kuranu, stvorivši svemir i sva živa bića u samo šest dana. Dok je Biblija iznijela točan broj dana potrebnih za stvaranje svijeta, u Kuranu se kaže "dani", te se podrazumijeva dulje razdoblje.

Potpredsjednik Numan Kurtulmus rekao je ranije ove godine da je Darwinova teorija, prvi put objavljena u 19. stoljeću, "stara i neupotrebljiva" te da joj se ne treba nužno prikloniti.

Promjene su dio novog nastavnog plana koji će se početi provoditi početkom školske godine 2017-2018, a oblikovane su u skladu s "turskim vrijednostima", rekao je Durmus. (Hina)