Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Potezi Wolfowitza umanjili sposobnost Svjetske banke'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odlazak Paula Wolfowitza s čelne pozicije Svjetske banke, nakon što je objavio ostavku koja će stupiti na snagu 30. lipnja, omogućit će toj financijskoj instituciji da krene dalje, no mnogi smatraju da je odugovlačenjem naštetio svom ugledu ali i ugledu banke, prenosi u petak agencija Reuters.

Wolfowitz je objavio da će podnijeti ostavku na tu dužnost, čime je okončan dugotrajni spor oko promaknuća i povišice koju je godine 2005. isposlovao za svoju partnericu Shahu Rizu, bivšu dužnosnicu banke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svjetska banka i Wolfowitz traže 'strategiju izlaza' Slika nije dostupna Bijela kuća ponovno brani Wolfowitza

"Njegovi potezi umanjili su sposobnost Svjetske banke u izvršavanju svoje ključne misije - smanjivanju svjetskog siromaštva", kazao je američki demokratski senator Christopher Dodd.

Analitičari se slažu da je podnošenjem ostavke "donio dobru odluku" jer će time osnažiti okaljani imidž moćne Svjetske banke zadužene za razvoj i borbu protiv siromaštva.

"Važno je sada ne osvrtati se na prošlost već pokušati ponovo
izgraditi reputaciju Svjetske banke", kazao je njamački ministar financija Peer Steinbrueck.

Direktorica humanitarne organizacije Oxfam Barbara Stocking ocijenila je da je njegova ostavka pokazala da "čak i ured predsjednika mora igrati po pravilima".

"Način na koji je Wolfowitz ishodio povišicu za svoju partnericu istovjetan je načinu na koji je predsjednik Deby pronevjerio prihode od nafte", bio je oštar Ngarlegy Yorongar, žestoki kritičar Idrissa Debya, predsjednika Čada.

Jedan od zamjenika predsjednika same Svjetske banke Francois Bourguignon je kazao da se "lekcija mora naučiti".

"Slabosti treba ukloniti, i moramo se pobrinuti da se ovakve stvari ne događaju", dodao je.

Neki smatraju, kako piše AFP, da je Wolfowitzova ostavka prilika da se okonča s tradicijom prema kojoj predsjednik Svjetske banke mora biti Amerikanac, ističući nužnost otvorenijeg i transparentnijeg izbornog procesa.

Berlin je, međutim, poručio da priznaje pravo SAD-u na odabir
predsjednika Svjetske banke.

"Mislimo da će se, s obzirom na trenutnu situaciju, odluka lakše donijeti ukoliko se pridržavamo tradicionalne procedure i damo prioritet SAD-u", kazao je njemački ministar financija Steinbruck pred početak summita ministara financija G8 u Potsdamu.

Na čelu Svjetske banke, po desetljećima dugoj tradiciji nalazi se Amerikanac, budući da su Sjedinjene Države najveći dioničar banke i daju najveći financijski doprinos njezinu djelovanju.

Također po tradiciji, na čelo Međunarodnog monetarnog fonda se imenuje Europljanin.

Europska komisija (EK) povoljno se izrazila o suradnji sa Svjetskom bankom pod vodstvom Wolfowitza, izražavajući nadu da će njegov nasljednik znati zadržati "kontinuitet".

"Svjetska banka igra važnu ulogu u razvoju te je politički stabilno i snažno čelništvo te institucije od iznimne važnosti", priopćila je Komisija.

EK ističe da su se od "2005., pod vodstvom Wolfowitza, radni odnosi između Svjetske banke i Europske komisije osnažili, i po intenzitetu i kvaliteti, a u korist zemalja u razvoju".

Wolfowitz, bivši zamjenik američkog ministra obrane i jedan od arhitekata invazije na Irak 2003., na čelu Svjetske banke proveo je dvije godine, a proturječja oko njegova predsjedavanja tom međunarodnom financijskom institucijom za razvoj i borbu protiv siromaštva trajala su od njegovog dolaska za predsjednika 2005.

Bijele kuća je objavila kako je predsjednik George W. Bush nevoljko prihvatio njegovu ostavku, ali je istodobno najavila kako će uskoro obznaniti ime kandidata za Wolfowitzeva nasljednika, kako bi se primopredaja ovlasti mogla uredno obaviti.

Odbor izvršnih direktora WB-a u svom priopćenju nije spomenuo financijski aranžman koji je povezan uz Wolfowitzev odlazak s dužnosti, niti je govorio o budućnosti Shahe Rize, stručnjakinje WB-a za Bliski istok, čiji je prelazak na rad u State Department 2005. uz oko 60 tisuća dolara povišice izazvao cijelu kontroverzu s kojom se Svjetska banka bavila proteklih mjesec i pol.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene