Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Opet odgođena odluka o Wolfowitzu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odbor izvršnih direktora Svjetske banke (WB) ponovo je u srijedu odgodio odluku o sudbini svog predsjednika Paula Wolfowitza, a raspravu u tome nastavit će u četvrtak ujutro po istočnoameričkom vremenu, priopćeno je iz te međunarodne financijske institucije sa sjedištem u Washingtonu.

Wolfowitz je pod pritiskom da podnese ostavku nakom što je interna komisija Svjetske banke utvrdila da je prekršio pravila banke, kada je 2005. po dolasku na mjesto predsjednika pomogao svojoj partnerici Shaha Rizi, stručnjakinji WB-a za Bliski istok, da dobije povišicu od gotovo 60.000 dolara godišnje pri prelasku na rad iz WB-a u State Department.

Pročitajte i ovo Preblage kazne sudova - 5 Sporne odredbe Nepoštivanje procedure: Ustavni sud proglasio Zakon o financiranju političkih aktivnosti neustavnim Slika nije dostupna NAKON ODLUKE SUDA Predsjednik Zoran Milanović ukinuo odluku kojom su Branimiru Glavašu oduzeta odlikovanja

Uprava banke u srijedu je po drugi puta prolongirala odluku o
njegovoj sudbini, a prema neslužbenim izvješćima, pregovaralo se o uvjetima njegove ostavke.

Nakon što je ostala usamljena u pružanju podrške Wolfowitzu, Bijela kuća je u srijedu načinila zaokret i počela pregovarati o časnoj odstupnici za njega, izvjestio je CNN, pozivajući se na izjave visokih dužnosnika američke administracije.

"Mi želimo da se to završi, na jedan ili drugi način", kazao je jedan dužnosnik, dodajući kako je Bijela kuća samo reagirala na "realnost" gubitka potpore Wolfowitzu u upravnom odboru banke. "Ako ne možeš pobijediti, ne možeš pobijediti", konstatirao je taj dužnosnik administracije.

Predstavnik SAD-a u WB-u Eli Whitney Debevoise II pokušao je u srijedu s odborom banke utanačiti nagodbu prema kojoj bi odbor dio krivnje za skandal preuzeo na sebe, utvrđujući kako Wolfowitzov postupak nije bio takve prirode da bi zahtijevao smjenjivanje, nakon čega bi on podnio ostaku, no odbor je takvu nagodbu odbio, kazali su dužnosnici, a prenosi CNN.

Dužnosnici u odboru kažu kako imaju dovoljno glasova za smjenjivanje Wolfowitza ali žele izbjeći glasovanje, koje bi Washington ostavilo usamljenim u podršci bivšem drugom čovjeku Pentagona. "Oni žele dati izlaz i Wolfowitzu i SAD-u", kazao je izvor za CNN.

Wolfowitzev odvjetnik Bob Bennett izjavio je kako je "preuranjeno" govoriti da je njegov klijent pred odlaskom s dužnosti. "On neće dati ostavku dok je ovako ocrnjen i to ostaje njegova pozicija", kazao je Bennett.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene