Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DARIJO BRZOJA O PROGNOZI

Jug Italije poplavljen, stiže novi uragan, na Sredozemlju još jedna oluja... Hoće li se na udaru naći i Hrvatska?

Satelitska karta (Screenshot: SAT24)
Satelitska karta (Screenshot: SAT24)
Aktualno Galerija +0 Satelitska karta (Screenshot: SAT24) Galerija 1/1 >>
Na Mediteranu se stvara potencijalni novi uragan, a Italija je već zahvaćena nevremenom koje se intenzivira.

Obilna kiša uzrokovala je bujice na ulicama Catanije u Italiji. Kako javljaju lokalni mediji, očekuje se još veće pogoršanje vremena. U petak su zatvorene škole i javni uredi, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Ilustracija upaljen meteoalarm Stiže pogoršanje vremena, u nekim dijelovima Hrvatske padat će i - snijeg! Sunčan dan u Splitu Vremenska prognoza Pred nama je šarolik početak tjedna, barem što se tiče vremena: Meteorolog otkrio što nas čeka

Na portalu Severe Weather Europe, izvijestili su da se na Mediteranu razvija mogući uragan čiju ćemo punu snagu osjetiti za vikend, dok je SAT24 na temelju satelitskih snimki na Twitteru objavio da se na nebu nad Mediteranom formira nešto slično uraganu te da se kreće prema sjeveru.
 

 

Osim oluje koje nastaju u Mediteranu, nad Atlantikom je uragan Leslie koji se približava Europi. Meteorolog Nove TV Darijo Brzoja za DNEVNIK.hr pojašnjava o čemu se radi.

Idu li klimatske promjene u tom smjeru da bi i Europa mogla češće osjetiti neku vremensku nepogodu, poput uragana? Prije tjedan dana je Grčku poharao Medicane, a sad se stvara nova oluja u Mediteranu.

Tropski cikloni nastaju u tropima, a ovo što je bilo nedavno u Grčkoj je bila ciklona tropskog karaktera koja je nastala u Sredozemnom moru. Ne događa se često, no moglo bi se dogoditi da ih u budućnosti bude i više s obzirom na to da se Sredozemlje zagrijava.

Međutim, sama površina Sredozemlja nije osobito velika, a te vrste oluja čim dođu na kopno se počnu raspadati. Ona ne može nastati u Jadranu jer je Jadran premali i ima previše kopna okolo da bi takva vrsta ciklone nastala i da bi takav poremećaj mogao opstati. Takva ciklona mora imati vodu i to toplu vodu iz koje bi crpila potrebnu energiju.

Što se toga tiče, Medicane može nastati u Sredozemlju i moguće je da će ih, s obzirom na sve topliju atmosferu, u budućnosti biti češće, no malo je vjerojatno da neki od njih može utjecati na vrijeme kod nas. Prave tropske ciklone koje nastaju u Atlantiku isto tako mogu skrenuti prema Europi, no čim dođu sjevernije, more nije dovoljno toplo, nemaju temperaturu koja im je potrebna i onda se pretvaraju u običnu ciklonu.

Europi se s Atlantika približava uragan Leslie, što možemo očekivati u sljedećem tjednu?

Još je to daleko, uragan se nalazi na drugoj strani Atlantika. Prema trenutnim prognozama, on bi eventualno mogao okrznuti rubove Europe i to na način da bi se nešto vjetra osjetilo u Portugalu i eventualno Irskoj kasnije. Ali to tek idući vikend.

S obzirom da je to toliko daleko, još uvijek ne znamo hoće li se uragan u međuvremenu negdje raspasti ili ne. Deset dana unaprijed je zaista teško prognozirati što će se zapravo dogoditi u detalje.

Uragan se trenutno nalazi daleko u Atlantiku i krenut će unazad prema Europi, u jednom trenu će se spustiti još malo južnije, međutim, čini se da će ga onda povući jedna dolina, val niskog tlaka koji će ga pogurnuti naglo krajem idućeg tjedna prema Europi. U tom trenutku se ta oluja možda počne i raspadati, možda u dolasku bliže Europi pređe u običnu ciklonu.

Što dolazak uragana Leslie znači za Hrvatsku, hoćemo li osjetiti njegov utjecaj?

Ne. Direktno, što se tiče samog uragana, nećemo osjetiti utjecaj. Nama nešto malo kiše dolazi ovaj vikend i ide nam toplije vrijeme s temperaturama višim od 20 stupnjeva, ali što se uragana tiče, nećemo ga osjetiti.

Ali pratimo što će se događati idućih dana jer je zaista teško prognozirati putanju uragana deset dana unaprijed. Mislim da i inače uragani dolaze do Europe rijetko, ako neki i stigne, samo okrzne Veliku Britaniju. Što se tiče drugih dijelova Europe, ne znam da je ikad došlo imalo do kopna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene