Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki zapovjednik u Iraku general Ray Odierno izjavio je u srijedu da će američke snage koje su razmještene na sjeveru zemlje vjerojatno posljednje napustiti Irak krajem 2011. te da ne vjeruje da će prije tog vremena biti riješeni arapsko-kurdski sporovi unatoč znakovima napretka prošle godine.


Odierno je rekao da su etničke napetosti između Arapa i Kurda u sjevernom Iraku najveća pojedinačna prijetnja stabilnosti zemlje. SAD namjeravaju smanjiti broj svojih vojnika u Iraku na 50.000 do 1. rujna kada će Washington službeno okončati borbene operacije, ali će američke snage ostati u sjevernom gradu Kirkuku i 'vjerojatno biti jedna od posljednjih postrojbi koja će napustiti Irak... do kraja 2011.', kazao je.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Strava u Iraku: Najmanje 39 mrtvih u požaru koji je izbio na COVID odjelu bolnice Slika nije dostupna Bush naredio prekid povlačenja iz Iraka nakon srpnja

Dok SAD i dalje šalju snage u rat protiv talibana u Afganistanu, američka vojna nazočnost u Iraku smanjena je s 145.000 u siječnju 2009. na oko 70.000 danas. Odierno je govoreći novinarima u Washingtonu odbacio navode da bi smanjenje broja vojnika na 50.000 do rujna moglo ugroziti sigurnost u Iraku i izrazio je uvjerenost da iračke snage sigurnosti 'uz našu pomoć mogu izaći na kraj s razinom nasilja, mogu izaći na kraj s al Kaidom'. (Hina)