Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žrtva bombaša samoubojice

Posljednja poruka ubijenog fotoreportera AFP-a kolegi, par sekundi prije smrti: "Ne brini se, čovječe, ja sam tu"

Shah Marai s kolegama (Foto: AFP)
Shah Marai s kolegama (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Shah Marai s kolegama (Foto: AFP) Shah Marai s kolegama (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Shah marai (Foto: AFP) Galerija 1/2 >>
Fotograf agencije AFP jedan je od najmanje petero novinara poginulih u bombaškom napadu u Kabulu u ponedjeljak, a agencija AFP objavila je i njegovu posljednju poruku, koju je objavio svega par sekundi prije smrti na Whatsappu.

Glavni fotograf agencije AFP u Kabulu, Shah Marai, jedan je od najmanje petero ubijenih novinara u bombaškom napadu u Kabulu u ponedjeljak. Riječ je o veteranu s 22-godišnjim radnim iskustvom, hrabrom novinaru i vrlo karizmatičnom čovjeku, predanom izvještavanju o sukobima unutar Afganistana, prenosi Hindustan Times.

Pročitajte i ovo Tyler Vargas-Andrews - 2 Optužbe na račun administracije Mučno svjedočenje američkog marinca o povlačenju iz Kabula: "Vidio sam mrtve suborce kako leže oko mene, nadređeni su sve znali" Slika nije dostupna u Afganistanu Samoubilački napad u obrazovnom centru: Raste broj poginulih u snažnoj eksploziji

Marai je ranije u travnju dobio i šesto dijete, odnosno svoju prvu kćer, a iza sebe ima i dva braka. Dolazak prinove proslavio je u redakciji tek prije nešto više od tjedan dana.

ubijen je nakon što je s kolegama novinarima pohitao na mjesto ranijeg bombaškog napada u kabulu, no na njega i kolege se namjerio bombaš samoubojica prerušen i sam u novinara te detonirao eksploziv među njima.

Nekoliko sekundi prije smrti, kolegi snimatelju poslao je poruku putem Whatsappa, jer je ovaj zapeo u prometnoj gužvi, poručivši mu da je on na mjestu događaja i da snima materijal.

"Ne brini se čovječe, ja sam ovdje", napisao je i dodao da osim što snima video, uzima i fotografije s mjesta eksplozije.

Iz AFP-a su potreseni smrću kolege.

"To je strašan udarac za naš hrabri i usko povezan tim u Kabulu te čitavu agenciju. Shah Marai je bio štovani kolega koji je proveo više od 15-godina dokumentirajući tragičan sukob u Afganistanu za AFP", rekla je Michele Leridon, globalna direktorica vijesti za AFP.

I njegovi drugi kolege oglasili su se putem društvenih mreža, žaleći za gubitkom dugogodišnjeg prijatelja i suradnika.

"Naš prijatelj, veliki fotograf, Shah Marai je među poginulima u drugom bombaškom napadu u Kabulu. Obavljao je svoj posao, kao što je to radio posljednja dva desetljeća", napisao je reporter New York Timesa iz Kabula, Majib Marshal.

Jedanaestero djece poginulo i u bombaškom napadu u Kandaharu

Jedanaestero djece je ubijeno nakon što se bombaš samoubojica, za kojeg se vjeruje da pripada talibanima, u ponedjeljak raznio u blizini džamije u graničnoj afganistanskoj pokrajini Kandahar, otkrio je tamošnji dužnosnik.

Šesnaestero drugih, uključujući devet civila, petero rumunjskih vojnika i dvojicu afganistanskih policajaca, ozlijeđeno je u tom napadu u okrugu Daman, objavio je glasnogovornik kandaharske policije Matiulah Helal.

Bombaš je raznio svoje vozilo u vrijeme dok je prolazio konvoj sa stranim trupama, dodao je Helal.

Još uvijek se čeka potvrda da iza napada stoje talibani, a taj teroristički čin nije izravno povezan s dvostrukim bombaškim napadom koji se rano u ponedjeljak dogodio u Kabulu i za koji je odgovornost neposredno preuzela Islamska država.

Talibani su pojačali svoje terorističke aktivnosti diljem države otkad su prošlog tjedna najavili svoju proljetnu ofenzivu.

Iako u veljači nisu službeno odbili mirovnu ponudu predsjednika Ašrafa Ganija, pokretanje ofenzive se tumači kao znak da su odbacili mogućnost pregovora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene