Obavijesti Video Pretražite Navigacija
mišljenje analitičara

Posljedice ubojstva saudijskog novinara: "Imidž Mohameda bin Salmana kao mogućeg reformatora je uništen"

Mohamed bin Salman (Foto: AFP)
Mohamed bin Salman (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Mohamed bin Salman (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Ubojstvo Jamala Khasoggija izazvalo je lavinu osuda i političkih reakcija diljem svijeta. Suadijska Arabija važan je partner zapada na Bliskom istoku i utjecajna zemlja u trgovini naftom.

Njemačka kancelarka Merkel najavila je prvi konkretan politički potez prema Saudijskoj Arabiji nakon ubojstva novinara. "Slažem se s onima koji kažu kako izvoza naoružanja, iako već ograničenog, ne može biti u trenutačnim okolnostima", rekla je Merkel.

Pročitajte i ovo Jamal Khashoggi, ubijeni saudijski novinar (Foto: AFP) Dobila policijsku zaštitu "Smatrao je da je Turska sigurna zemlja": Zaručnica ubijenog novinara otkrila čega se on najviše bojao Jamal Khashoggi, ubijeni saudijski novinar (Foto: AFP) "Slučaj postao histeričan" Turska zatražila izručenje osumnjičenih za ubojstvo novinara, Saudijska Arabija odgovorila na zahtjev

Američkom predsjedniku Trumpu to zasad ne pada na pamet. S Rijadom je dogovorio prodaju oružja vrijednog čak 350 milijardi dolara. Njegov savjetnik i zet Jared Kushner kaže da SAD još traži činjenice o ubojstvu, ali Bijela kuća izložena je rastućem pritisku.

"Mislim da bi ovo trebalo promijeniti odnose između SAD-a i Saudijske Arabije, da bismo trebali suspendirati prodaju oružja i određenu sigurnosnu pomoć te uvesti sankcije svima koji su izravno umiješani u ovo ubojstvo", smatra Adam Schiff, demokratski zastupnik.

"Siguran sam da je princ prijestolonasljednik umiješan i da je naredio ovo. Zato mislim da ne možemo nastaviti odnose s njim", kaže Rand Paul, republikanski senator.

Princ Mohamed bin Salman za prijestolonasljednika je imenovan prije nešto više od godinu dana. Pokušao je stvoriti imidž pravednog reformatora. Dao je uhititi oko 200 prinčeva, ministara i bogataša pod optužbama za korupciju i pranje novca. Najavio je modernizaciju gospodarstva, ograničio ovlasti vjerske policije te ženama omogućio vožnju automobila i otvaranje tvrtki. Ali s druge strane povećan je broj uhićenja aktivista za ljudska prava. Naredio je intervenciju u Jemenu u kojoj su stradale tisuće civila. A borbu protiv korupcije, neki analitičari nazivaju političkim obračunom.

"Imidž Mohameda bin Salmana kao mogućeg reformatora je uništen. Dakle neće moći prodati taj "meka moć" aspekt svoje osobnosti. Suočeni smo s golom činjenicom da se radi o još jednom pametnom, ali veoma oštrom autoritarnom vođi na Bliskom istoku", smatra Serhat Guvenc, politički analitičar.

Ali taj vođa novac troši onako kako svjetskim centrima moći, ponajprije SAD-u odgovara. Kao najveći svjetski izvoznik, Saudijska Arabija znatno utječe na cijene nafte i važan je partner zapada u nestabilnoj regiji. Većina zapadnih zemalja zato je dosad suzdržano reagirala na ubojstvo, a scenarij poput sankcija Iranu malo su vjerojatni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene