Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi se gomilaju

Uništeni nacionalni parkovi, zatrovana hrana, voda i zrak: Blokada vlade SAD-a ostavila je ozbiljne posljedice i na okoliš

Neki nacionalni parkovi u SAD-u su zatvoreni zbog premalo osoblja koje ne radi zbog blokade. Nacionalni park Joshua Tree u Kaliforniji (Foto: AFP) - 2
Neki nacionalni parkovi u SAD-u su zatvoreni zbog premalo osoblja koje ne radi zbog blokade. Nacionalni park Joshua Tree u Kaliforniji (Foto: AFP) - 2 Afp
Aktualno Galerija Neki nacionalni parkovi u SAD-u su zatvoreni zbog premalo osoblja koje ne radi zbog blokade. Nacionalni park Joshua Tree u Kaliforniji (Foto: AFP) - 4 Neki nacionalni parkovi u SAD-u su zatvoreni zbog premalo osoblja koje ne radi zbog blokade. Nacionalni park Joshua Tree u Kaliforniji (Foto: AFP) - 4 Foto: Afp Neki nacionalni parkovi u SAD-u su zatvoreni zbog premalo osoblja koje ne radi zbog blokade. Nacionalni park Joshua Tree u Kaliforniji (Foto: AFP) - 3 Neki nacionalni parkovi u SAD-u su zatvoreni zbog premalo osoblja koje ne radi zbog blokade. Nacionalni park Joshua Tree u Kaliforniji (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp Neki nacionalni parkovi u SAD-u su zatvoreni zbog premalo osoblja koje ne radi zbog blokade. Nacionalni park Joshua Tree u Kaliforniji (Foto: AFP) - 2 Neki nacionalni parkovi u SAD-u su zatvoreni zbog premalo osoblja koje ne radi zbog blokade. Nacionalni park Joshua Tree u Kaliforniji (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp +0 Neki nacionalni parkovi u SAD-u su zatvoreni zbog premalo osoblja koje ne radi zbog blokade. Nacionalni park Joshua Tree u Kaliforniji (Foto: AFP) - 1 Galerija 1/4 >>
Osim na živote državnih službenika i njihovih obitelji kao i svakodnevicu građana rekordno duga blokada federalne vlade odražavala se i na mnoge druge aspekte u funkcioniranju SAD-a.

I dok se Donald Trump i američki Kongres nastavljaju nadmudrivati oko financiranja zida na granici s Meksikom, federalna vlada ipak je privremeno odblokirana kako bi zaposleni u državnim službama dobili neisplaćene dvije plaće.

Pročitajte i ovo Inauguracija Vladimira Putina - 4 na vlasti već 25 godina Putin prisegnuo u velebnoj palači optočenoj zlatom: Među gostima i slavni američki glumac Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

Zbog rekordne blokade, najduže u povijesti SAD-a, koja je trajala 35 dana, gotovo 800.000 zaposlenih u državnim službama bilo je na prisilnom dopustu ili je radilo bez plaće.

Osim na živote državnih službenika i njihovih obitelji kao i svakodnevicu građana ova preduga blokada odražavala se i na mnoge druge aspekte u funkcioniranju SAD-a među kojima je i okoliš.

1. Ugroženo je bilo funkcioniranje nacionalnih parkova

Blokada vlade itekako utječe na funkcioniranje nacionalnih parkova u SAD-u, naročito na one veće poput Joshua Treeja ili Yosemitea. Posjetitelji su se počeli žaliti na gomile smeća u parkovima koje nitko ne čisti, kao i na toalete koje nitko ne održava. Nacionalna udruga za očuvanje nacionalnih parkova upozorila je kako su uočeni i tragovi terenskih vozila u dijelovima parkova u kojima su inače zabranjeni kao i da su posjetitelji počeli šetati tamo gdje ne smiju.

Tijekom prijašnjih blokada nacionalni parkovi bili su otvoreni samo za snage reda, no Trumpova administracija nije ih zatvorila i za posjetitelje.

Još 6. siječnja, više od dva tjedna nakon početka blokade, uprave nekih parkova objavile su kako će smanjiti naknade za održavanje te da će posjetitelji plaćati samo rekreacijsku pristojbu za ulazak. Nevladine udruge za zaštitu okoliša upozorile su kako će taj potez znantno smanjiti sredstva koja se inače koriste za održavanje parkova te stvoriti velike financijske rupe.

2. Blokiran je i nadzor otrovnih kemikalija

Blokada je privremeno onesposobila i rad mnogih vladinih agencija s područja znanosti, a posebno zabrinjava što su među njima i neke koje nadziru kretanje i promet otrovnih tvari u SAD-u.

Primjerice, Agencija za zaštitu okoliša (EPA) prati prisutnost otrovnih kemikalija, teških metala i drugih zagađivača u zraku i vodi, no u pojedinim saveznim državama poput Sjeverne Karoline ili Alabame oni se od početka blokade više ne nadziru.

Bivši šef agencijskog Odjela za provedbu zakona o zaštiti okoliša za New York Times rekao je kako se inače diljem SAD-a tjedno provodi više od 200 inspekcija, no već tjednima nije obavljena niti jedna, prenosi National Geographic.

3. Ne nadzire se ni hrana

U federalnoj Upravi za hranu i lijekove, koja je zadužena za praćenje sigurnosti više od 80 posto opskrbe hranom u SAD-u, sredstva za plaćanje sanitarnih inspektora čiji je posao da provjeravaju sigurnost hrane su presušila.

Posljedice su zabrinjavajuće - u posljednjim tjednima se najmanje 62 ljudi u 16 saveznih država zarazilo opasnom bakterijom Escherichijom coli koja je identificirana u salati.

4. Ugroženi su dugoročni znanstveni projekti

Neki od ključnih projekata kojima znanstvenici kontinuiranim praćenjem nadziru promjene u prirodi poput klime ili demografskih kretanja sada su poremećeni. Primjerice, u Nacionalnom parku Shenandoah u saveznoj državi Virginiji već 40 godina sustavno prate zagađenje kiselim kišama, no zbog blokade prvi puta od svojeg nastanka istraživanje će imati rupu u podacima jer znanstvenici koji se njime bave ne smiju ući u park.

Neovisna znanstvena organizacija Berkeley Earth 24. siječnja je objavila kako je 2018. godina vjerojatno bila najtoplija godina na Zemlji od 1850. Pritom su istaknuli da su su službeni podaci o tome, kojima raspolaže NASA i Nacionalna administracija za oceane i atmosferu (NOAA), još neobjavljeni, ali i nedostupni zbog blokade.

5. Ugrožen je morski svijet

Programi kojima je zadatak očuvanje i spašavanje kitova, dupina, morskih lavova i drugih morskih bića koja se zapletu u ribarske mreže, nasuču na obalu ili na bilo koji drugi način ozlijede, zbog blokade su zaustavljeni. Naime, većinom njih upravlja već spomenuta Nacionalna administracija za oceane i atmosferu, koja trenutačno ne funkcionira.

Recimo, program za zdravlje morskih sisavaca koordinira mrežu biologa i volontera u svim obalnim državama SAD-a kako bi promptno reagirali na dojave o ozlijeđenim životinjama. Program je pokrenut još 1992., a nadgleda ga Nacionalna služba za morsko ribarstvo pri NOAA-i. Ova je mreža tijekom 2012. godine izašla na intervencije koje su uključivale više od 4500 nasukanih morskih sisavaca. Zbog blokade sve aktivnosti sada su na čekanju.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene