Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Postignut dogovor''

Donald Trump najavio prekid najduže blokade u povijesti SAD-a

Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Donald Trump (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Nakon 35 dana, prekinuta je najdulja blokada američke administracije u povijesti.

Vijest o prekidu blokade u petak poslijepodne objavio je predsjednik SAD-a Donald Trump na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Zračna luka Kabul, eksplozija Skrivena istina Ovo je tajna koju Pentagon posebno skriva: "Snimka otkriva da nije bila samo jedna eksplozija" Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara

Podržao je uredbu o privremenom financiranju u sljedeća tri tjedna, što će omogućiti da 800 tisuća zaposlenih dobije svoje dvije neisplaćene plaće. Za to vrijeme nastavit će se pregovori o zidu na granici.

''Ponosno objavljujem da smo postigli dogovor za okončanje blokade i ponovni rad administracije. Kao što svi znaju, imao sam moćnu alternativu, ali nisam je htio iskoristiti. Nadajmo se da neću ni trebati'', kaže Trump.

Američki predsjednik traži da svota od 5.7 milijarda dolara potrebnih za ovu godinu za gradnju zida na američko-meksičkoj granici bude uključena u bilo kakav zakon o financiranju vladinih agencija, čemu se demokratski zastupnici protive.
"Vrlo brzo potpisat ću zakon o otvaranju vlade na tri tjedna do 15. veljače i osigurati da svi zaposlenici dobiju vrlo brzo svoju plaću, čim prije moguće", rekao je Trump.

Budući da Trump i demokrati u američkom Kongresu od 22. prosinca odmjeravaju snage u vezi proračunskih nesuglasica, oko 800.0000 saveznih djelatnika na prisilnom je dopustu ili rade bez plaće. Demokrati, koji nakon izbora u studenome imaju većinu u Zastupničkom domu odbacuju zid kao skup, nedjelotvoran i nemoralan projekt. S druge strane Trump, a njegovi republikanci imaju većinu gornjem domu Senatu, smatra da je zid nužan za suzbijanje ilegalnog useljavanja i krijumčarenja droge iz Latinske Amerike.

Sporazum skiciran u petak deblokirao bi vladu, a pitanje financiranja zida ostavio bi za naknadne razgovore, rekao je demokratski suradnik u Zastupničkom domu, tijelu koje bi već u petak moglo potvrditi dogovor ako se republikanci suglase o glasanju.

Da to učine već danas mogao bi ih pritisnuti vođa republikanca u Senatu Mitch McConnel, rekao je suradnik republikanaca u Senatu.

Postignuti dogovor moraju odobriti oba doma Kongresa i treba ga potpisati sam predsjednik.

Zakon o privremenom financiranju produljio bi rad agencija do zadnje razine fiskalne godine i uključio nešto novca za sigurnost granica, ali ne i zida.

Trump je objasnio kako on zamišlja projekt zida.

"Nisu nam potrebne 2000 milja (3200 km) betonskog zida od mora do mora. Nikada i nisu bile", rekao je. "Nikada to nismo predlagali. Nikada to nismo željeli jer imamo zapreke na granici gdje su prirodne strukture jednako dobre kao i bilo što što bismo mogli sagraditi". "Naše predložene strukture bit će na prethodno definiranim lokacijama visokog rizika, a specifično su ih odredile granične ophodnje kako bi zaustavile nezakonit protok ljudi i droga", rekao je. (I.D. / Hina)

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene