Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Dala nam je punu potporu koja će biti konkretizirana na sastanku u Beču 27. kolovoza", najavio je Zvizdić.


Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je u četvrtak kako je posjet njemačke kancelarke Angele Merkel Sarajevu bio "najvažniji" koji se mogao dogoditi dodajući kako su vlastima BiH upućene iznimno važne i ohrabrujuće poruke.

Vezani članci Milorad Dodik Milorad Dodik o raspadu BiH: "Trebamo sjesti i razgraničiti se, i napraviti tri države koje će biti demilitarizirane" Enis Bešlagić (FOTO: Marko Prpic/PIXSELL) Ljutiti Bešlagić podigao prašinu objavom o izborima u BiH! Slijedi egzodus, pa se obratio Angeli Merkel

"Poruke koje smo dobili su da je naša europska perspektiva potpuno izvjesna, no mi moramo uraditi svoj dio posla odnosno provoditi reforme", kazao je Zvizdić novinarima nakon susreta s Merkel koja je tijekom dana boravila u službenom posjetu BiH.

Zvizdić je ocijenio kako je to bio "vrlo pozitivan i ohrabrujući posjet", a za razgovore je kazao kako su bili posvećeni europskim integracijama, ekonomskoj reformi, razvojnim projektima te vladavini prava i regionalnoj i dobrosusjedskoj suradnji.

Merkel: BiH dijeli europsku perspektivu regije

Zvizdić je pojasnio kako je njemačkoj kancelarki u Sarajevu predstavili niz konkretnih projekata koji bi trebali infastrukturno povezati države regije na tragu ranijih zaključaka Berlinske konferencije na kojoj su sudjelovale države-članice EU i jugoistoka Europe. Merkel je, po Zvizdićevim tvrdnjama, dala punu potporu projektima gradnje autoceste na koridoru V c, Jadransko-jonske autoceste, obnove i proširenja željezničke mreže te proširenja zračne luke u Sarajevu.

"Dala nam je punu potporu koja će biti konkretizirana na sastanku u Beču 27. kolovoza", najavio je Zvizdić.

Angela Merkel započela dvodnevni posjet Srbiji

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH potvrdio je kako je Merkel najavila da bi njemačko tržište moglo biti širom otvoreno za radnu snagu u BiH ovisno o iskazanim potrebama, a njemačka je vlada uz to spremna osigurati potporu financiranju razvoja malih i srednjih tvrtki iz područja poljoprivrede, energetike i metalne industrije u BiH.

Kazao je i kako očekuje da će poboljšanju ukupnog poslovnog okruženja u BiH doprinijeti plan provedbe reformi koji bi trebao biti uskoro usvojen, a trenutačno se usuglašava između Vijeća ministara BiH i vlada dva entiteta.

"Očekujem da će taj plan biti vrlo brzo potpisan, već u narednih nekoliko dana", najavio je Zvizdić.

Kazao je i kako bi na temelju tog plana i početka njegove provedbe, "ukoliko ne bude opstrukcija" BiH trebala podnijeti molbu za odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU do kraja godine što znači da bi u 2017. godini mogla dobiti kandidatski status i stati uz bok državama regije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook