Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važna budućnost

Merkel: BiH dijeli europsku perspektivu regije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je u četvrtak kako Bosna i Hercegovina ima europsku perspektivu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je u četvrtak kako Bosna i Hercegovina ima europsku perspektivu, no pod uvjetom da njeni političari ozbiljno shvate priliku koja je toj zemlji pružena novom inicijativom Europske unije čiji je cilj potaknuti bržu provedbu reformi i time ubrzati europski put BiH.

Pročitajte i ovo Ilustracija Hrvatske elektroprivrede Stotine milijuna eura HEP potražuje 100 milijuna eura od Elektroprivrede Republike Srpske: Ukoliko ne dođe do dogovora slijedi arbitraža Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima"

"Europska perspektiva svih država regije leži nam na srcu no cijela regija može prosperirati samo uz razvoj BiH", kazala je Merkel novinarima u Sarajevu nakon službenih razgovora koje je vodila najprije s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, a potom na radnom ručku s predsjedateljem i članovima Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

Komentirajući razgovore koji su pritom vođeni Merkel je istaknula kako je za Njemačku važna budućnost BiH te kako su bilateralni odnosi dvije države dobri no da "ima još puno posla" koji valja obaviti.

Merkel i Vučić u četiri oka

Najavila je mogućnost otvaranja tržišta rada u Njemačkoj i za sve državljane BiH ovisno o iskazanim potrebama, što je ujedno način smanjenja goleme nezaposlenosti u BiH.

Potvrdila je kako Berlin, kao i cijela Europska unija, ozbiljno rade na poticanju reformi u cijeloj regiji, kao i na njenu što jačem povezivanju, čemu će biti posvećen i regionalni summit koji se potkraj kolovoza treba održati u Beču.

Objasnila je kako to znači da ni Njemačka niti EU ne promatraju države regije pojedinačno nego potiču njihovo "srastanje kroz zajedničke projekte".

Merkel je ocijenila kako je europski projekt i danas veoma važan, bez obzira na krize s kojima je suočen.

"Europska perspektiva jako je bitna, EU je nastala iz zastrašujućih iskustava Drugog svjetskog rata i s tim osjećajem dolazimo i ovdje kako u regiji ne bi bilo više straha od ratova", kazala je njemačka kancelarka.

Angela Merkel pritom je posebice ukazala na iskustvo Srebrenice.

"Sjećamo se genocida u Srebrenici i svima nam je nužna hrabrost kako bi se oblikovala budućnost da se takve zastrašujuće stvari nikada više ne ponove", kazala je Merkel, koja nije željela posebice komentirati ruski veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojom je trebalo osuditi zločin genocida.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izrazio je "istinsko zadovoljstvo jako dobrim međusobnim odnosima" ističući zahvalnost za ono što je Njemačka u proteklih dvadeset godina učinila za BiH.

"Jasno sam rekao da BiH nije idealna zemlja, no ipak dobro funkcionira kada se zna kakve je teškoće imala", kazao je Ivanić konstatirajući kako BiH danas treba više pozitivnog pristupa i zajedničkog rada na reformama koje bi donijele korist svima.

"Moja poruka (Njemačkoj) je da ostanu uz nas bez obzira na sukobe i nerazumijevanja koje ponekad imamo", kazao je Ivanić dodajući kako je uvjeren da će se potpora Njemačke nastaviti.

Konstatirao je kako je mjesto BiH u EU, a na političkim liderima je da provedu reforme koje su za to nužne te da prevladaju razlike.

Kazao je kako je uvjeren da se "uz malo napora" može doći do konkretnog plana provedbe reformi pa bi se onda do kraja godine ili početkom iduće podnijela aplikacija za status kandidata za punopravno članstvo BiH u EU.

"Naš je plan do 2017. godine biti u statusu kandidata i tako sustići druge zemlje regije", kazao je Ivanić.

Njemačka kancelarka se na kraju posjeta Sarajevu susrela s članicama udruga koje okupljaju žene Srebrenice, a s njima je razgovarala u galeriji u kojoj je stalni postav posvećen srebreničkom genocidu.

Ovo je ujedno bio prvi posjet Merkel BiH, a prije te zemlje posjetila je i Albaniju te Srbiju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene