Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Njemačka kancelarka u regiji

Merkel i Vučić večeras u četiri oka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je u srijedu kasno popodne u dvodnevni posjet Beogradu, gdje joj je pred palačom Srbija priređen doček uz najviše državne i vojne počasti.

Domaćin Angeli Merkel je srbijanski premijer Aleksandar Vučić, s kojim će večeras razgovarati u četiri oka, a potom će se na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji obratiti medijima.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Geopolitika Vučić upozorio: "Za tri do četiri mjeseca bit će najgora situacija od Drugog svjetskog rata" Aleksandar Vučić - 1 Posjetio Macrona Vučić nabavlja 12 borbenih aviona, cijena je paprena

Srbijanski premijer večeras će gošći iz Njemačke i poslovno-gospodarskom izaslanstvu prirediti večeru kojoj će prema najavama nazočiti i pojedini ministri u srbijanskoj vladi.

Angela Merkel sastat će se u četvrtak i sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem iz čijeg je ureda ranije danas najavljeno da će od njemačke kancelarke zatražiti otvaranje pregovaračkih poglavlja Srbije za članstvo u EU.

Posjet Angele Merkel Beogradu prate iznimne mjere sigurnosti, a o velikom zanimanju za njezin boravak u Srbiji svjedoči 250 akreditiranih novinara iz 63 medija, od kojih je devet njemačkih.

Nakon Beograda, Merkel će posjetiti Sarajevo i Tiranu.

SAD desetljećima špijunirao njemačke kancelare

Merkel na jugoistok Europe stiže kako bi ubrzala normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova i poduprla europski put BiH, tri dana prije obljetnice genocida u Srebrenici koji u Beogradu izaziva burne reakcije.

Njemačka kancelarka istaknula je da su bliskije veze između balkanskih zemalja i EU-a važne za mir i stabilnost u regiji, "što je i interes Njemačke".

U Srbiji se očekuje da posjet njemačke kancelarke bude znak potpore eurointegracijskom procesu. Službeni Beograd ne očekuje nove uvjete Berlina na eurointegracijskom putu Srbije k Europskoj uniji, ali promatrači upućuju na to da će Merkel domaćinima nedvojbeno ukazati na obveze iz briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa s Prištinom.

Prema ranijim najavama, predstavnici civilnog društva Srbije također bi trebali razgovarati s jednom od najutjecajnijih političkih osoba Europske unije.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene