Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba za otočje

Posjet Medvedeva Kurilima Tokio nazvao 'neoprostivom sramotom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski premijer Naoto Kan je posjet ruskoga predsjednika Dmitrija Medvedeva južnim Kurilima, otočju koje vlastitim teritorijem smatraju i Rusija i Japan, nazvao 'neoprostivom sramotom'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posjet spornim otocima Medvedev izazvao diplomatski skandal s Japanom Slika nije dostupna 65. obljetnica predaje Japana Japanska vlada prvi put zaobišla Jasukunu

U govoru održanom u povodu dana posvećenog ovim teritorijalnim razmiricama između dviju zemalja, Kan je obećao da će učiniti sve što može kako bi postigao povrat četiriju otoka što ih je Moskva anektirala na kraju Drugoga svjetskog rata.

>> Diplomatski incident nije odgodio susret između Medvedeva i Kana

'Namjeravam povesti pregovore uz puno strpljenja i volje, u skladu s politikom kojoj je cilj riješiti ovo teritorijalno pitanje i potpisati mirovni sporazum', kazao je. Razmirice oko Kurilskog otočja koje Japanci nazivaju Sjevernim teritorijima, već 65 godina sprečavaju potpisivanje mirovnoga sporazuma između dviju zemalja.

Rusija je izrazila žaljenje zbog nediplomatskih izjava japanskoga premijera o nedavnom posjetu ruskoga predsjednika Dmitrija Medvedeva Kurilskom otočju, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. 'Njegove izjave smatram nediplomatskim i znatno se razlikuju od pozitivnog tona, punog poštovanja koji je obilježio susret premijera Kana i predsjednika Medvedeva u jesen prošle godine', rekao je Lavrov, rekao je ruski ministar,

'Ovo je pitanje iznimno važno za japansku diplomaciju', rekao je Kan. Medvedev je južne Kurile posjetio 1. studenoga 2010., kao prvi ruski predsjednik koji je to učinio. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene