Obavijesti Video Pretražite Navigacija
65. obljetnica predaje Japana

Japanska vlada prvi put zaobišla Jasukunu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na 65. obljetnicu predaje Japana u Drugom svjetskom ratu, vlada te zemlje odbila je posjetiti memorijalni hram poginulim japanskim ratnicima.

Prvi je to put da se u Jasukuni nije pojavio nitko od članova kabineta. To je izazvalo veliki politički skandal. Jasukuna je hram posvećen poginulima u deset japanskih ratova. Na popisu je dva i pol milijuna ljudi, a među njima i tisuću osuđenih ratnih zločinaca iz Drugog svjetskog rata.

Pročitajte i ovo Eksplozija u restoranu u Kini nesreća u Kini, ima poginulih VIDEO Snažna eksplozija u restoranu uhvaćena na kameri: Pogledajte trenutak užasa Pad zrakoplova u Nashvilleu Tragedija u Nashvilleu Avion pao na autocestu pa eksplodirao: "Poginulo je pet osoba, sreća što nije udario u zgradu"

Upravo zbog njih, nova japanska vlada u Jasukunu nije otišla. Na 65. obljetnicu predaje Japana, počast poginulima odala je na komemoraciji u Tokiju. 'Izazvali smo velike štete i patnje mnogim narodima tijekom rata, osobito u Aziji. Duboko žalim zbog toga i ponizno izražavam svoju sućut žrtvama i njihovim ožalošćenim obiteljima', rekao je Naoto Kan, japanski premijer.

Kanova vlada lijevog centra prva je koja je zaobišla Jasukunu. Politički pomirljiv potez, s obzirom da ovaj hram Kina i Koreja tumače kao simbol japanske militarističke prošlosti. No, za tisuće Japanaca, hram ima posve drugačije značenje. 'Došla sam oplakivati stradale u ratu, a kao Japanka htjela sam se ponovno vratiti u prošlost kako bih mogla razmisliti o budućnosti', rekla je Atsuko Tanaka, posjetiteljica hrama.

'Nikada nisam iskusio rat, pa to ne mogu komentirati. Ali znam da je rat nešto što nikada ne smijemo zaboraviti, ni mi ni naraštaji koji tek dolaze', dodao je Kazuo Kitajima, posjetitelj hrama. S tim ciljem, posjetitelji su pustili stotine bijelih golubica i to u Jasukuni, spornom hramu koji nosi ime bez imalo kontroverzi, a koje u prijevodu znači 'mirnodopska zemlja''.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene