Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev posjetio je Kurilsko otočje, sporni teritorij oko kojeg se spore Rusija i Japan.


Medvedev je posjetio kurilski otok Kunashiri, a to je odmah izazvao prosvjed japanske diplomacije. Ovo je prvi posjet nekog ruskog čelnika uključujući i one iz doba SSSR-a.

Vezani članci Slika nije dostupna Rusija i SAD pred otvorenim sukobom: Moskva prekinula sporazum o letovima iznad Sirije Slika nije dostupna 7 Besplatnih savjeta kako koristiti računalo i očuvati vid

>> Iako razotkriveni, ruski špijuni odlikovani od Medvedeva

>> Medvedev posjetio supermarket zbog rasta cijena kruha

Japanski premijer Naoto Kan posjet je nazvao vrlo žalosnim, a službeni Japan je najavio kako će ruskom veleposlanstvu u Tokiju uručiti prosvjednu notu. Ruska strana još se nije službeno oglasila povodom ovoga posjeta.

Kurile čini 56 otoka, koji se protežu od Kamčatke do sjeverne japanske obale i nalaze se pod ruskom vlašću, ali Japan četiri najjužnija od njih, među kojima je i Kunashiri, smatra svojim teritorijem. Ta četiri otoka SSSR je okupirao u posljednjim danima Drugog svjetskog rata. Kunashiri se nalazi svega 15 kilometara sjevernije od Hokkaida. Upravo zbog tih otoka Moskva i Tokio još nisu službeno potpisali mirovni sporazum po okončanju Drugog svjetskog rata. (Hina)