Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija je ponovno u utorak ustvrdila da je posada zrakoplova poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog, koji je pao u travnju 2010. u Smolensku, bila pod pritiskom da mora sletjeti, što poljska istraga odbacuje.


'Načelnik vojnog zrakoplovstva (Andrzej Blasik) ušao je u pilotsku kabinu i izdao naredbe i naputke o visini leta', rekao je predsjednik tehničkog povjerenstva Međuvladinog zrakoplovnog odbora (MAK) Aleksej Morozov na konferenciji za novinare u Moskvi. 'Sve to se može smatrati psihološkim pritiskom na posadu', dodao je, napomenuvši da Blasik nije imao pravo ući u cockpit.

Morozov je istaknuo da su crne kutije otkrile da se pritiscima željelo postići da zrakoplov 'sleti bez obzira na sve' i da je Blasik ušao u kabinu nakon što su piloti rekli voditelju službe protokola Mariuszu Kazani da je zbog nevremena upitno slijetanje u Smolensku. U izvješću o katastrofi u kojoj je poginulo 96 ljudi, predanom u petak, poljsko istražno povjerenstvo ukazuje na propuste ruske strane, ali priznaje da su glavni uzroci nesreće na poljskoj strani.

No, poljsko povjerenstvo nije utvrdilo pritiske na posadu u pogledu prisile na slijetanje. Rusko izvješće, objavljeno u siječnju, prebacilo je cjelokupnu odgovornost za nesreću na poljsku stranu, budući da je kontrola leta u Smolensku nekoliko puta upozorila pilota da zbog guste magle ne bi trebao aterirati.

Prema tom izvješću, predsjednik Kaczynski i drugi visoki poljski dužnosnici podvrgnuli su posadu zrakoplova pritisku da sleti. (Hina)

Vezani članci U Jakovlju otvorena tvornica FACC za prozvodnju zrakoplovnih dijelova - 7 Velika investicija u Hrvatskoj: Svake sekunde poleti jedan zrakoplov s dijelovima izrađenim u ovoj kompaniji Ilustracija Ujedinjeni narodi upozoravaju na jezivu praksu Rusije prema ukrajinskoj djeci nakon invazije: "Do toga nikada ne bi trebalo doći..."
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju