Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Tempirana bomba'

Portugal u političkoj krizi, predsjednik za široku koaliciju i prijevremene izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Portugalu je zavladala zabrinutost nakon što je predsjednik odbio vladin plan o izlasku iz krize. Neki kritičari situaciju nazivaju 'tempiranom bombom'.

Portugalski predsjednik izazvao je zabrinutost u zemlji nakon što je odbio plan o prevladavanju krize vlade desnog centra premijera Pedra Passosa Coelhoa i pozvao na stvaranje široke koalicije radi potpore mjerama štednje uz održavanje prijevremenih izbora početkom sljedeće godine, izvješćuju u petak agencije i ističu da su kritičari njegove poteze nazvali 'tempiranom bombom'.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin GRBIN UZVRAĆA UDARAC Prepirka oko slogana ide dalje: "Prije Grabar-Kitarović taj slogan je imao..." Grupa azijskih imigranata sjedi na klupi u Sao Teotoniju Važan primjer Zemlja emigranata postala je useljenička destinacija: ''Novac je dobar, posao je dobar i budućnost je dobra''

>> Portugal: Opći štrajk protiv strogih mjera štednje

Predsjednik Anibal Cavaco Silva predložio je sporazum između Coelhove vladajuće koalicije i socijalističke oporbe kako bi se osigurala široka potpora za stroge mjere štednje koje su Portugalu prijeko potrebne jer u lipnju 2014. godine ističe paket pomoći 'trojke', Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Europske komisije (EK) i Europske središnje banke (CEB).

Coelho je, nakon poziva predsjednika na formiranje nacionalnog jedinstva među strankama koje su dale svoj glas za međunarodnu financijsku pomoć u svibnju 2011., poručio da je otvoren za dijalog sa socijalističkom oporbom.

'Želim potvrditi da sam otvoren za konzultacije i dogovore triju stranaka kako bi odgovorili na izazove koji su pred nama', izjavio je premijer u parlamentu u govoru o stanju nacije.

Odluka predsjednika Silve je, kako se ocjenjuje, upozorenje svim glavnim političkim strankama da konzervativni predsjednik nije uvjeren da bi ijedna od njih mogla učinkovito voditi zemlju do isteka paketa pomoći 'trojke'.

'U situaciji smo koja traži da političke stranke izađu iz lagodnosti', tvrdi Marina Costa Lobo, politologinja sa sveučilišta u Lisabonu. Teško je predvidjeti kako će se politički čelnici postaviti prema izazovu Silve, sve dok ne održe svoje stranačke sastanke i konzultacije s predsjednikom koje su započele u četvrtak

Cavaco Silva, iz redova socijaldemokrata desnog centra, deset je godina bio premijer zemlje, od 1985. do 1995. Analitičari ga prvenstveno smatraju čimbenikom stabilnosti i vrlo je često znao reći da ne želi koristiti 'atomsku bombu', aludirajući na prijevremene izbore. Prema portugalskom ustavu, predsjednik ima pravo raspustiti parlament i sazvati izbore.

Njegov potez naišao je na oštre kritike u zemlji koja je pod teretom oštrih mjera štednje zapala u najgoru gospodarsku krizu od 70-ih godina. Sredinom 2011. Portugal je prihvatio međunarodni paket pomoći u vrijednosti od 78 milijardi eura u zamjenu za program reformi i velikih rezova.

Analitičari strahuju da bi situacija u Portugalu ponovno mogla razbuktati krizu u Europi. Zbog najnovije političke krize kamate na desetogodišnje obveznice Portugala rapidno su skočile za čak 1,32 posto te se ponovno približile granici od osam posto.

Strahuje se također da će Portugal ponovo morati zatražiti pomoć od Europske unije, MMF-a i Europske središnje banke, a prijevremeni izbori stvorili bi dodatne komplikacije, s obzirom na to da bi doveli do novih odugovlačenja u provedbi reformi koje su nužne da se portugalska ekonomija osovi na noge, smatraju analitičari.

Slijedeći naputke europskih moćnika, Portugal nije uspio stabilizirati svoje gospodarstvo. Očekuje se da će portugalski BDP ove godine pasti za 2,3 posto, što znači da je 2013. u Portugalu već treća uzastopna recesijska godina. Nezaposlenost u Portugalu je rekordno visoka i iznosi oko 18 posto. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene