Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Portugalski predsjednik Anibal Cavaco Silva dobio je drugi predsjednički mandat na izborima održanim u nedjelju.


Pokazale su to izlazne ankete telvizijskih postaja, što bi moglo toj zemlji osigurati kratkoročnu političku stabilnost dok vlada nastoji izbjeći traženje međunarodne financijske pomoći.

Vezani članci Portugal, ilustracija Delta soj luduje pa europske zemlje obaraju crne rekorde: Dok jedna ima više od 26.000 novozaraženih, druga vratila na snagu stroge mjere Portugal, ilustracija Raste broj novozaraženih u europskoj zemlji ovisnoj o turizmu: Otvorili su granice iako nisu cijepili niti trećinu stanovništva

Vodeće portugalske televizijske postaje, SIC, RTP i TVI, procijenile su da Cavaco Silva osvaja oko 55 posto glasova dok je sljedeći iza njega među šestoricom predsjedničkih kandidata Manuel Alegre iz vladajućih socijalista s 19 posto glasova. Alegre je ubrzo po objavi izlaznih ankete priznao poraz.

>> Portugal mora zatražiti pomoć EU ili će kriza zahvatiti Španjolsku i Belgiju

Očekuje se da će Cavaco Silva, iz portugalskih socijaldemokrata koji pripadaju desnom centru, poduprijeti nastojanja socijalističkog premijera Josea Socratesa da smanji proračunski deficit oštrim mjerama štednje i tako izvuče zemlju iz dužničke krize.

Predsjednički položaj je u Portugalu uvelike ceremonijalan ali predsjednik ima moć otpustiti premijera i raspustiti parlament.(HIna)