Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izlazne ankete pokazale

Portugal: Anibal Cavaco Silva po drugi put predsjednik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Portugalski predsjednik Anibal Cavaco Silva dobio je drugi predsjednički mandat na izborima održanim u nedjelju.

Pokazale su to izlazne ankete telvizijskih postaja, što bi moglo toj zemlji osigurati kratkoročnu političku stabilnost dok vlada nastoji izbjeći traženje međunarodne financijske pomoći.

Pročitajte i ovo Portugalski premijer Antonio Costa Pritvoren šef kabineta Portugalski premijer Costa podnio ostavku zbog istrage o korupciji: "Savjest mi je čista, ali neću se više kandidirati" Slika nije dostupna Sudbonosno 'Da' iznad oblaka VIDEO: Zaprosio stjuardesu usred leta!

Vodeće portugalske televizijske postaje, SIC, RTP i TVI, procijenile su da Cavaco Silva osvaja oko 55 posto glasova dok je sljedeći iza njega među šestoricom predsjedničkih kandidata Manuel Alegre iz vladajućih socijalista s 19 posto glasova. Alegre je ubrzo po objavi izlaznih ankete priznao poraz.

>> Portugal mora zatražiti pomoć EU ili će kriza zahvatiti Španjolsku i Belgiju

Očekuje se da će Cavaco Silva, iz portugalskih socijaldemokrata koji pripadaju desnom centru, poduprijeti nastojanja socijalističkog premijera Josea Socratesa da smanji proračunski deficit oštrim mjerama štednje i tako izvuče zemlju iz dužničke krize.

Predsjednički položaj je u Portugalu uvelike ceremonijalan ali predsjednik ima moć otpustiti premijera i raspustiti parlament.(HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene