Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže Njemačka i Francuska

Portugal mora zatražiti pomoć EU ili će kriza zahvatiti Španjolsku i Belgiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka i francuska vlada žele natjerati Portugal da zatraži financijsku pomoć u okviru europskog programa gospodarskog oporavka.

Ne navodeći izvor, Der Spiegel piše da stručnjaci vlada dviju zemalja očekuju da se Portugal uskoro više neće moći financirati na tržištima.

Pročitajte i ovo Portugalski premijer Antonio Costa Pritvoren šef kabineta Portugalski premijer Costa podnio ostavku zbog istrage o korupciji: "Savjest mi je čista, ali neću se više kandidirati" Poplava u Bugarskoj Europski sud za ljudska prava Slučaj bez presedana: Mladi tuže 32 države, među njima je i Hrvatska

'Zvono za uzbunu se oglasilo, po njihovoj ocjeni, kada je Portugal prošli tjedan morao ponuditi kamatu od 3,69 posto za emisiju obveznica na šest mjeseci. Za usporedbu, istog dana Njemačka je plasirala na tržište zajam s 2,8 posto na deset godina', piše tjednik.

Portugal brzo mora prihvatiti europsku pomoć kako se kriza ne bi prenijela na susjednu Španjolsku i na Belgiju. Članovi eurozone trebaju se istodobno potruditi da osiguraju sva potrebna sredstva za zaštitu jedinstvene valute, pa i da premaše 750 milijarda eura koji su već osigurani, dodaje časopis.

>> Portugal: Općim štrajkom protiv vladinih mjera

Nakon Grčke i Irske, ocjenjuje se da bi Portugal mogao zatražiti vanjsku pomoć, unatoč opetovanom odbijanju i uspostavi strogog programa štednje kako bi se javni manjak od 7,3 posto u 2010. smanjio na 4,6 posto u 2011. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene