Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rekordno povećanje

Porast kriminalnih djela s radikalno desnim predznakom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Njemačkoj je prošle godine zabilježen rekordan broj kriminalnih djela s radikalno desnom pozadinom, prenose u srijedu njemački mediji pozivajući se na izvore u ministarstvu unutarnjih poslova.

Po još neobjavljenom godišnjem izvješću ministarstva unutarnjih poslova, čiji sadržaj prenosi državna televizija i izvještajne agencije, 2008. godine je zabilježeno gotovo 14.000 kriminalnih djela s radikalno desnom pozadinom, što je 3000 više nego godinu dana prije. Broj kriminalnih djela s radikalno desnom pozadinom je tako 2008. premašio broj istih vrsta delikata zabilježen u rekordnoj 2006. godini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uzeo ih njegov unuk Atelijer Meštrović ostao bez šest vrijednih eksponata Slika nije dostupna Papa Franjo: 'Licemjerje potkopava vjerodostojnost Crkve'

2008. godine je zabilježeno gotovo 14.000 kriminalnih djela s radikalno desnom pozadinom, što je 3000 više nego godinu dana prije I broj nasilnih djela u kojima su sudjelovali pripadnici radikalno desnih skupina je s 642 porastao na 735 prilikom kojih je jedna osoba ubijena a 773 osoba je ozlijeđeno. Od 1990. u Njemačkoj je od posljedica nasilja motiviranih radikalno desnim svjetonazorom život izgubila 41 osoba. Najveći broj kriminalnih djela je povezan s upotrebom zabranjenih simbola i propagandnih materijala.

Srazmjerno broju stanovnika najveći broj radikalno desnih kriminalnih djela počinjen je na području saveznih pokrajina koje su nekad pripadale DDR-u iako na tom području, u usporedbi s ostatkom zemlje, živi razmjerno mali broj stranaca (oko 2 posto), koji su najčešće žrtve desnog radikalizma. Osim napada na strance najčešće je riječ o napadima pripadnika radikalno desnih skupina na pripadnike lijevo orijentiranih skupina građana

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene